2011. április 2., szombat

Dulce de leche – karamell krém

Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből mégis képes lennék nagyobb mennyiséget magában betermelni. Nevetségesen egyszerű, nem is értem, miért tartott ennyi ideig, mire nekiláttam. A végső lökés Gesztenye és Tücsökbogár volt. :-)

Elvileg 3 órán át kell főzni, én az elején nem kapcsoltam elég nagy fokozatra a főzőlapot, ezért tovább tartott, valószínűleg elég lett volna a 3 óra, ha nem 1-2es fokozattal próbálkozom az első néhány órában, hanem rögtön 4-essel indítok (9 fokozatú a főzőlap).

Hozzávalók:

  • 3 tubus cukrozott sűrített tej
  • kb. fél literes üveg (tetővel, vagy csatos üveg, pl az IKEA-ból – ez utóbbi szerintem azért jó, mert üveg a teteje, és jobban látszik, hogy állnak a dolgok)

A sűrített tejet belenyomom az üvegbe, lezárom, beleteszem egy fazékba, vizet öntök az üveg köré – kicsit legyen magasabban a víz teteje, mint az üvegben a sűrített tej vonala) – és fedő alatt, kis lángon* kb. 3 órán át főzöm**.

*kis láng: nekem 4es fokozat kellett a kilencből, ez volt az a szint, amikor táncolt a vízben a befőttesüveg, ennek elég vicces hangja van, de kisebb teljesítménynél nem igazán történt semmi sem.

**én leselkedtem rendesen, hűlés közben a színe nem változott a karamellnek, csak kicsit sűrűbb lett. Ha egyébként nem elég sűrű miután kihűlt, vissza lehet még tenni kicsit.

nem mértem, kb. 4 dl lehetett a kész mennyiség, kicsit lett csak kevesebb a térfogata, mint a sűrített tejé volt.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább
  • Kókuszos muffin Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején). Úgyhogy muffin. Jó sok kókusszal. És nem tévedés, tényleg csak négy (max… Tovább
  • Tejcsokoládés és vegán barackos shake Kicsit halvány a képen a tejcsokis shake, de tényleg csokis és nem epres, aminek sokkal inkább kinéz. Egy tejes, egy vegán. Mindenkinek amit szeret. Nyár elején vettem egy fagyigépet, két kis tartályban (talán 3 decisek) kev… Tovább
  • Csörögefánk Nem csak szuper-egészséges vegetáriánus ételek készülnek, és más könyvet is felcsapok időnként, nem csak a Meatless-t. Most az IKEA-s süteményes könyvet vettem elő, és kipróbáltam a csörögefánkot. Nem rossz-nem rossz, de mar… Tovább
  • Mogyoróvajas brownie Terveim szerint visszatértem a normál/rendszeres blogoláshoz, mert a lakáscsere / költözés / felújítás túljutott a legrázósabb szakaszon. Azaz végre megint van működő, főzőlappal-sütővel felszerelt konyhám. Nem mondom, el le… Tovább

6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ugye, hogy ugye?:-)))
Vissza kell fogni magát az embernek, hogy el ne nyalogassa azonnal.
Ebben az üvegben főzted?
Én sima befőttes üvegben, de azért kicsit paráztam, nehogy elpattanjon, de nem.:-))

Lilla írta...

aha ebben, csak baromi nagy és icipici befőttes üvegeim vannak, meg így nem kellett átrakosgatni meg hasonlók....

Kreatív konyha írta...

Ez a karamell krém már engem is üldöz egy ideje.... annyi helyen láttam már. Szerintem muszáj lesz elkészíteni.... A receptedet elvittem, köszi

Tücsök Bogár írta...

:))) Ennek a krémnek egyszerűen nem lehet ellenállni. És nem is akarok!!!

nemesnagyanna írta...

Ez valami mennyei, ma megcsináltam!!! Kösziiiiiiii :)) És a legjobb, hogy pofon egyszerű is :D

Lilla írta...

:-) és pikk-pakk el lehet kanalazni