Levinek ez volt a születésnapi tortája hétfőn (nem mondhatni, hogy túl hamar felraktam a blogra). Természetesen epres, sütni sem kell, hozzáadott cukrot is alig tartalmaz (1 csomag vanillincukor – mennyi az? 10 g talán) – szóval fitness-wellness. A recept amúgy Pocak Pannától van. Annyit változtattam, hogy kicsit több kekszből készítettem az alapot – ne kelljen kettétörögetni a kekszet, és egy kicsit kevésnek találtam a 8 dkg-ot.
Hozzávalók:
az aljához:
- 9 dkg keksz (zabfalatok)
- 4,5 dkg vaj
a túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 12 dkg tejszín
- 1 csomag vanillincukor (vagy egy teáskanál vanília-kivonat és egy evőkanál cukor)
- fél csomag habfixáló
- 1 kávéskanál citromlé
- eper (talán fél kiló körül – lehetőleg egyforma méretűek legyenek)
a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejszín
A kekszet aprítóval finomra darálom, összekeverem a megolvasztott vajjal, és egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodom. Megtisztítom az epreket, néhányat félbevágom, és a tetejükkel lefelé, körbe kirakom velük a tortaformát (lásd a képeken). Középre egész szemeket teszek a vágott oldalukkal lefelé, és beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a túrókrémet. A tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, és a túrót összekeverem a citromlével. A tejszínt és a túrót összekeverem, és az eprek tetejére simítom. A tejszínt felforralom, lehúzom a tűzhelyről, beletördelem a csokoládét, és addig keveregetem, amíg homogén lesz. Az étcsokoládé-krémet (ganache) a túró tetejére simítom, és pár órára (vagy egy egész éjszakára) beteszem a tortát a hűtőbe. Néhány hűtőben töltött óra után, könnyű kiszedni a kapcsos tortaformából (de lehet még papíros kibéleléssel is fokozni).
18 cm átmérőjű torta lesz belőle.
3 megjegyzés:
Nagyon tetszik!
Szia, szerinted ha 22 cm-es a tortaformám, akkor milyen szorzóval kell vennem a hozzávalókat? Köszi
elvileg a pont ilyen magas tortához 1,5-ös szorzó kell ha 18 helyett 22-esben csinálod (ami onnan jön ki, hogy 22 cm átmérőjű kör területe osztva a 18as kör területével)
Megjegyzés küldése