2011. május 21., szombat

Epres túrótorta

Levinek ez volt a születésnapi tortája hétfőn (nem mondhatni, hogy túl hamar felraktam a blogra). Természetesen epres, sütni sem kell, hozzáadott cukrot is alig tartalmaz (1 csomag vanillincukor – mennyi az? 10 g talán) – szóval fitness-wellness. A recept amúgy Pocak Pannától van. Annyit változtattam, hogy kicsit több kekszből készítettem az alapot – ne kelljen kettétörögetni a kekszet, és egy kicsit kevésnek találtam a 8 dkg-ot.

IMG_6977

Hozzávalók:

az aljához:

  • 9 dkg keksz (zabfalatok)
  • 4,5 dkg vaj

a túrókrémhez:

  • 25 dkg túró
  • 12 dkg tejszín
  • 1 csomag vanillincukor (vagy egy teáskanál vanília-kivonat és egy evőkanál cukor)
  • fél csomag habfixáló
  • 1 kávéskanál citromlé
  • eper (talán fél kiló körül – lehetőleg egyforma méretűek legyenek)

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejszín

A kekszet aprítóval finomra darálom, összekeverem a megolvasztott vajjal, és egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodom. Megtisztítom az epreket, néhányat félbevágom, és a tetejükkel lefelé, körbe kirakom velük a tortaformát (lásd a képeken). Középre egész szemeket teszek a vágott oldalukkal lefelé, és beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a túrókrémet. A tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, és a túrót összekeverem a citromlével. A tejszínt és a túrót összekeverem, és az eprek tetejére simítom. A tejszínt felforralom, lehúzom a tűzhelyről, beletördelem a csokoládét, és addig keveregetem, amíg homogén lesz. Az étcsokoládé-krémet (ganache) a túró tetejére simítom, és pár órára (vagy egy egész éjszakára) beteszem a tortát a hűtőbe. Néhány hűtőben töltött óra után, könnyű kiszedni a kapcsos tortaformából (de lehet még papíros kibéleléssel is fokozni).

18 cm átmérőjű torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább
  • Lime-os (citromos) kocka – továbbfejlesztve Egy kicsit rákattantunk erre a süteményre, egy hét alatt 3x csináltam meg, a második két alkalommal már így, csökkentett cukortartalommal (és allergénnel). Az eredetivel két probléma volt, nekünk túl édes, rengeteg cukor v… Tovább
  • Norvég vaníliás tekercs Van egy előnye annak, ha az ember beteg és a takaró alatt didereg: ilyet kap uzsonnára. Én legalábbis. Amikor Levi orra alá dugtam a receptet, először elsápadt, hogy de hát ez biztos bonyolult, meg egy oldal a könyvben meg h… Tovább
  • Málnás benyomott keksz Egyszerű “benyomott”, málnalekvárral töltött keksz az IKEA süteményes könyvből. Nekem túl édes volt, úgyhogy csak kettőt ettem belőle, de Levi 1,5 nap alatt eltüntette a többit, neki nagyon tetszett. :-)Az eredeti recept bur… Tovább
  • Körtés-csokoládés minirétes Az első adag még muszájból készült – mit kezdjünk a maradék pár réteslappal, és nincs annyi gorgonzola a világon, hogy az összes itthon lévő körte elfogyjon.Aztán kiderült, hogy nagyon jó. Még szerintem is, pedig én nem szer… Tovább

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon tetszik!

Évi írta...

Szia, szerinted ha 22 cm-es a tortaformám, akkor milyen szorzóval kell vennem a hozzávalókat? Köszi

Lilla írta...

elvileg a pont ilyen magas tortához 1,5-ös szorzó kell ha 18 helyett 22-esben csinálod (ami onnan jön ki, hogy 22 cm átmérőjű kör területe osztva a 18as kör területével)