2017. március 12., vasárnap

Társasjátékok 13. rész – Carcassonne: Abbé és polgármester

carcassonne_5

Bár ez már a sokadik Carcassonne kiegészítős posztom, még mindig nem írtam az összes kiadott kiegészítőről! (mondjuk nem is lesz meg az összes, mert van, ami nem szimpatikus :-))

Ez a kiegészítő hasonló a Juhok és dombokhoz: olyan, mintha több mini kiegészítő lenne egy dobozban.

Először nézzük címszavakban, hogy mit tud a doboz, aztán jöjjenek egyesével az új figurák / játékmechanizmusok.

  • csak az alapjátékkal játszható
  • 12 új területlapka, 6 apátság lapka, 6 istálló bábu, 6 szekér bábu, 6 polgármester bábu
  • ár: kb. 3200-3800 Ft
  • gyakorlatilag 4 minikiegészítő egyben
  • német kiadást árulnak belőle, de maga a játék nyelvfüggetlen, ha nem adnak hozzá magyar nyelvű játékszabályt, a netről le lehet tölteni
  • ajánlott

Apátság

A játék elején minden játékos kap egy apátság lapkát, amit bármikor a játék során letehet, ilyenkor nem kell lapkát húzni, hanem az apátság lapkát kell a megfelelő helyre illeszteni. Az apátság speciális kolostor, mert bármilyen lyukba be lehet tenni, nem kell illeszkedjen a szomszédos mezőkhöz. Az érte kapható pont megegyezik a kolostoréval. (játék közbeni és játék végi értékelésnél is)

A fenti kép előterében látható. (A lapka lerakásakor a lyuk nem kell teljesen körbeépítve legyen, a sarkok még hiányozhatnak.)

Mi ha ketten, vagy hárman játszunk, háziszabályként szétosztjuk a játék elején az összes apátság lapkát, így fejenként 2-3 jut belőle.

Istálló

Mezőt lehet vele szerezni, ráadásul amire rátesszük az istállót, azt már nem fogja tőlünk senki elvenni, hiába építi össze újabb, rengeteg követőt tartalmazó mezővel. A játék végén a kiértékelésnél, minden befejezett vár 4 pontot ér.

Szekér

A szekeret a normál alattvalókhoz hasonlóan lehet letenni útra, várra vagy kolostorra. A különbség az, hogy kiértékelés után át lehet tolni egy szomszédos mező szabad, befejezetlen útjára, várára vagy kolostorára.

Polgármester

A polgármester lerakása a szokott módon zajlik, de csak városba rakható, és annyi követőnek számít, ahány pajzs van a városban.

 

Az apátság nagyon jó, az istálló is, a szekeret bevallom néha elfelejtem használni (azt hiszem túl sok kiegészítőnk van már), a polgármestert pedig nem szoktuk használni, mert nálunk mindenki békésen építgeti a saját városát.

Szerintem érdemes beszerezni.

0 megjegyzés: