A török büfékben kértem régen a “gyros-tálat” joghurtos tésztával, aztán valahogy elfelejtettem ezt a köretet, míg valamelyik nap bevillant, hogy de jó, és simán tudok itthon csinálni. Vagy legalábbis valami nagyon hasonlót, mivel a “titkos” receptnek nem vagyok birtokában (de szerintem olyan lett, mint az emlékeimben van).
Hozzávalók:
- 10 dkg fusili (kisebb méretű)
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, szerecsendió
- 1-2 teáskanál apróra vágott petrezselyem*
- pár evőkanál görög joghurt vagy joghurt és tejföl vegyesen
A tésztát megfőzöm, és 2-3 evőkanálnyi görög joghurtban (vagy tejföl és joghurt 1:1 arányú keverékében) elkeverem a sót, a borsot, a szerecsendiót és a petrezselymet. A megfőtt tésztát leszűröm, hideg vízzel átöblítem és a joghurthoz keverem. A fokhagymát kevés olívaolajon pár másodpercig sütöm**, és a tésztához adom.
1-2 adag lesz belőle.
*aki szereti annak petrezselyem helyett menta
**ha valaki bírja a nyers fokhagymát, vagy nem zavarja a vele járó szag, ki is hagyhatja ezt a lépést, és nyersen belekeverheti a zúzott fokhagymát.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése