Azt hiszem ez a fajta borsóleves nem túl általános, nálunk azonban ez az egyedüli ismert. Amiben van már répa stb. az zöldségleves. A borsóleves csak borsóból készül. Most még mirelitből főztem, nemsokára jön a friss zsenge idei borsó, amiből még finomabb. A tej és a borsó nagyszerű párost alkotnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó (tisztított tömeg ill. mirelit)
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál olaj
- kb. 6 dl tej
- só, cukor
- 1 csokor petrezselyem
- levestészta
Az olajon átforgatom a borsót. Félrehúzom, megszórom a liszttel, és elkeverem. Visszateszem a tűzhelyre, annyi vizet öntök alá, hogy éppen ellepje a borsót. Sózom, cukrozom, és lefedve megfőzöm. Amikor félig megfőtt a borsó, hozzáadok 2-3 evőkanálnyi levestésztát, és azzal együtt főzöm készre. Amikor megfőtt a borsó, tejet öntök hozzá (kb. 6 decit, ki mennyire sűrűn szereti a levest), és egy csokor apróra vágott petrezselymet szórok bele. A tésztát lehet külön is főzni, és a végén hozzáadni.
6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
Ez a férjem egyik kedvenc levese:)
Megjegyzés küldése