Az idei másik nagy ötletem tervem idénre a “365 nap vackok nélkül”-ön kívül, hogy végigfőzöm a karácsonyra kapott “Meatless” (azaz “Hús nélkül”) szakácskönyvet. Közel 200 recept (a variációkkal és a végén található alapreceptekkel elvileg megvan a 200 is), amiből néhány ki fog maradni, van pár (de tényleg csak pár) zöldség, amit mindketten utálunk. Például a zöldbab, úgyhogy az a néhány, amiben szerepel (és ahogy elnéztem, főszerepet játszik, tehát nem hagyható ki egyszerűen) nem fog elkészülni, mert annyira utáljuk még a szagát is, hogy egy ilyen hobby-project miatt nem nyomom le a torkunkon. És az eddigi csípős-mentes életmód is marad, úgyhogy a töltött chilipaprika is kimarad. Azért így is van pár felfedeznivaló és elkészítenivaló még a könyvben.
(és majd jönnek a magyar nevek is)
Előételek, harapnivalók - Small plates to mix and match (12/26)
- Stuffed Marinated Hot Red Cherry Peppers
- Mediterranean Chickpea Salad
- Spanyol tortilla - Tortilla Espanola
- Lentil and Cashew Hummus
- Charred Eggplant Dip
- Csicseriborsó-krém retekkel és bazsalikommal - Smashed Chickpea, Basil and Radish Dip
- Borsó hummusz - Fresh Pea Hummus
- Édesburgonya salsa - Roasted Sweet Potato Salsa
- Sült burgonya romesco szósszal - Roasted Potatoes with Romesco Sauce
- Nyári tekercs - Summer Rolls with Carrot-Ginger Dipping Sauce
- Könnyű káposztasaláta - Kale and Red Cabbage Slaw
- Zucchini “Pasta” with Tomatoes and Walnuts
- Roasted Beets and Edamama with Arugula
- Avokádó saláta paprikával és paradicsommal - Avocado Salad with Bell Pepper and Tomatoes
- Burgonyás-pórés galette - Potato and Leek Galette with Watercress
- Sweet Potatoes with Coconut, Pimegranate and Lime
- Baked Artichokes with Bread Crumbs
- White Bean and Sage Patties with Roasted Tomatoes
- Roasted Potatoes and Mushrooms with Melted Taleggio
- Eggplant Parmesan Stacks
- Artichoke Hearts Roman Style
- Gigante Beans with Feta and Greens
- Grillezett poelnta és balzsamecetes gomba - Grilled Polenta and Balsamic Mushrooms
- Stuffed Acorn Squash with Quinoa and Pistachios
- Omlett spárgával - Omelet with Asparagus, Greens and Pecorino
- Bruschetta ricottával és bazsalikommal - Bruschetta with Variations
Vacsorák sütő nélkül - Stovetop Suppers (9/19)
- Skillet Greens with Eggs and Mushrooms
- Greens and Herb Omelet
- Buddha Bowl
- Spring Vegetable Ragout
- Reggeli tojás és burgonya egytál - Potato and Zucchini Hash
- Barna rizs tofuval - Brown-Rice Stir-Fry with Marinated Tofu
- Tofu-rántotta - Scrambled Tofu with collards
- Broccoli-and-Cheese Over-Easy Omelet
- Barna rizs fekete babbal és avokádóval - Brown Rice with Black Beans and Avocado
- Spárgás-kecskesajtos frittata - Frittata with Asparagus, Goat Cheese and Herbs
- Southwestern Hash
- Gombás sült rizs - Shiitake Fried Rice
- Black Bean and Millet Bowl with Vegetables
- Zöldséges-tojásos donburi - Vegetabble-Egg Donburi
- Black-Rice Stir-Fry
- Céklás-csicseriborsós galette - Harvest Vegetable Galette with Greens and Goat Cheese
- Spiced tofu with Wilted Spinach and Yoghurt
- Polenta with Poached Eggs and Marinated Artichokes
- Rizottó variációk (Kukoricás árpa-rizotto) - Risotto with Variations
Levesek, raguk és chilik - Soups, stews and chili (9/22)
- Fehérbab és gomba ragu - White Bean and Mushroom Stew
- Sült fokhagyma leves - Thirty-Clove Garic Soup
- Kapros avokádó leves - Chilled Avocado Soup
- Gazpacho - Smooth Tomato Gazpacho
- Roasted Red Pepper Soup with Quinoa Salsa
- Stewed Lentils with Yoghurt and cucumbers
- Kukorica leves cheddarral - White-Cheddar Corn Chowder
- Paradicsomleves posírozott tojással - Tomato Soup with Poached Eggs
- Édesburgonya-lencse leves - Lentil and Sweet-Potato Stew
- Green Vegetable Curry
- Marrakesh Stew
- Curried Red Lentil Soup with Dried Cherries and Cilantro
- Creamy Broccoli-White Bean soup
- Hearty Winter-Vegetable Soup
- Chickpea Curry with Roasted Cauliflower and Tomatoes
- Pea and Potato Curry
- Roasted Eggplant and Chickpea Soup
- Cavolo Nero and Cannellini Bean Soup
- Roasted-Vegetable Ratatouille
- Sült fokhagymás cékla-leves - Roasted Beet-Garlic Soup
- Spiced Butternut Squash Soup
- Vega chilis bab - Chili with Variations
Sütőben sült ételek - Casseroles and other baked dishes (5/16)
- Sajtos makaróni - Lighter Macaroni and Cheese
- Zucchini-Ribbon “Lasagna”
- Apple, Leek and Squash Gratin
- Corn-Stuffed Poblano Chiles
- Ricotta and Spinach Stuffed Shells
- Zöldséges-árpás pite - Vegetable-Barley Potpies
- Sweet Potato and Cauliflower Gratin
- Gombás-kecskesajtos sült tészta - Farro Pasta and Mushroom Gratin
- Italian Baked Eggplant with Seitan
- Cheese Enchialda Casserole
- Butternut Squash Baked Risotto
- Brokkolis-sajtos sült tészta - Mini Broccoli and Pasta Casseroles
- Black-Bean Tortilla Casserole
- Portobello Gratins
- Herbed Ricotta Soufflé
- Spenótos lasagne - Lasagna with Variation
Tápláló saláták - Substantial salads (4/23)
- Farro Salad with Oven-Roasted Grapes
- Fennel and Quinoa Salad with Parsley and Dill
- Arugula, Potato and Green Bean Salad with Walnut Dressing
- Fattoush fetával - Fatoush with Crumbled Feta
- Roasted Eggplant Caprese Salad
- Bulgur and Chickpea Salad with Carrot-Pistachio DRessing
- New Greek Salad
- Roasted-Tomato Tabbouleh
- Sprouted Summer Salad
- Eggplant Salad with Israeli Couscous and Basil
- Roasted Fall Vegetables and Lentil Salad
- Gránátalmás fodros kel saláta - Raw Kale Salad with Pomegranate and Toasted Walnuts
- Lencsesaláta karamellizált zellerrel - French Lentils with Caramelized Celery Root and Parsley
- Roasted Beet and Carrot Salad
- Broccoli Rabe with Chickpea and Ricotta
- Steamed Broccoli and Squash with Tahini Sauce
- Avocado, Beet and Orange Salad
- Shaved Parsnip Salad
- Warm Edamame Salad
- Kale, Apple and Beet Salad
- Roasted Squash, Apple and Cipollini Onion Salad
- Tofu with Tomatoes, Basil and Mint
- Tönkölybúza-saláta csicseriborsóval - Grain Salad with Variations
Szendvicsek, burgerek és pizzák - Sandwich, burgers and pizzas (5/17)
- Zucchini Patties in Pita Bread
- Babpürés-avokádós szendvics - Chipotle Avocado Sandwiches
- Serpenyős pizza kelbimbóval - Brussels Sprout and Lemon Skillet Pizza
- Portobello and Zucchini Tacos
- Csicseriborsó-rizs burger - Chickpea-Brown Rice Burgers
- Mushroom, Spinach and Scallion Tart
- Bean-and-Vegetable Sliders
- Broccoli Rabe Pizza with Hazelnut dough
- Butternut Squash Pizza with Hazelnut dough
- Crisp Tofu Sandwiches with Peanut-Ginger Sauce
- Cauliflower, Red Onion and Chestnut Tart
- Zöldséges szendvics - California Veggie Sandwiches
- Quinoa Veggie Burgers
- Beans-and-Greens Tacos with Goat Cheese
- Serpenyős pizza spárgával - Grilled Asparagus and Ricotta Pizzas
- Double-Portobello Burgers with Roasted Tomatoes
- Pizza - Pizza Margherita with Variations
Tészták - Pasta and other noodles (5/20)
- Petrezselyem-dió pesto - Fettuchine with Parsley-Walnut Pesto
- Penne with Oven-Roasted Puttanesca Sauce
- Spaghetti with Garlic and Herbs
- Maltagliati with Marinated Heirloom Tomatoes
- Two-Bean Pasta Salad
- Pasta with Radicchio, Raisins and Pine Nuts
- Pasta with Beet Greens, Blue Cheese and Haselnuts
- Orzo Salad with Roasted Carrots and Dill
- Soba and Tofu in Ginger Broth
- Spenótos gnudi zsályás vajjal - Spinach Gnudi with Sage Butter
- No-Bake Lasagna with Ricotta and Tomatoes
- Linguine mandulával és petrezselyemmel - Linguine with Toasted Almonds, Parsley and Lemon
- Tészta sült tökkel - Pasta with Roasted Pumpkin
- Pasta with Beets and Ricotta
- Long Life Noodles
- Tészta sült karfiollal és citrommal - Pasta with Roasted Cauliflower and Lemon Zest
- Garden-Vegetable Linguine
- Rice Noodles with Broccoli Pesto
- Golden-Tomato and Kale Pasta
- Pesto with Variations
Egyszerű köretek - Simple side dishes (6/28)
- Green Beans with Hazelnuts and Gorgonzola
- Grilled Potatoes with Garlic-Herb Oil
- Asparagus Mimosa
- Glazed Carrots with Whole Spices and Rosemary
- Sült polenta csíkok - Baked Polenta “Fries”
- Zucchini and Feta Chopped Salad
- Creamed corn “krémes kukorica” - Mexican Creamed Corn
- Tomato, Squash and Potato Tian
- Grilled Corn, Avocado and Cilantro Salad
- Fennel, Snap Pea and Tarragon Salad
- Potato Salad with Peas and Mint
- Broiled Zucchini with Yoghurt Sauce
- Tomatoes Provencal
- Mashed White Beans and Vegetables
- Tejszínes karalábé - Sautéed Kohlrabi with Onion and Cream
- Broccolini with Lemon
- Roasted Mixed Cabbages
- Roasted Cauliflower with Lemon and cilantro
- Kelbimbó saláta - Shredded Brussels Sprouts with Pecans and Mustard Seeds
- Baby Bok Choy with Chile, Garlic and ginger
- Sült édesburgonya pestoval - Roasted Sweet Potatoes with Parsley and Walnut Pesto
- Golden Beet Slaw
- Spárga-répa saláta - Asparagus and Carrot Slaw
- Cabbage and Green Apple Slaw
- Sauté-Steamed Swiss chard
- Quinoa and Green Bean Salad
- Roasted Brussels Sporuts and Grapes with Walnuts
- Assorted Mashes and Purees
Azaz összesen 171 recept + néhány variáció. Mindegyik hús nélkül. A könyv egyébként jelzi, ha egy étel vegán, gluténmentes, vagy valamilyen más, speciális étrendbe illeszthető (nem tartalmaz mogyorót vagy tejet stb.), mindenhol megadja az adagonkénti kalória és tápanyag-értékeket.
Miután megkaptam, gyorsan rendeltem egy öntöttvas-serpenyő készletet (annyi képen szerepelnek, hogy úgy éreztem kell nekem is….).
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése