2008. december 16., kedd

"Zserbógombócok"


Folytatódik a bonbon-gyártás, holnapra össze kell állítani az első dobozt. Ez az összeállítás nálunk rétes töltelékként szokott szerepelni, persze a csokibevonat és a rengeteg rum nélkül. Történelmi nap a mai, mert megkaptam életem első fogtömését. Azt hittem pár évig még kitolhatom ezt a napot, de ha 24 évente csak egy lyukas fogam lesz, azzal ki tudok egyezni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 20 dkg darált mogyoró
  • rum (1 dl szerintem belement)
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek baracklekvár
  • a bevonáshoz csokoládé

Az aszalt barackot egy órára beáztattam kb 4 evőkanál rumba. Aprító hiányában a mixerrel pürésítettem, annyi rumot tettem bele, hogy ne égjen le a turmixgép motorja. Közben belekanalaztam a lekvárt is, hogy könnyebben menjen a dolog. Miután krémes lett az egész összegyúrtam a porcukorral és a darál mogyoróval. Lefedve pihentettema  hűtőben egy éjszakát. Másnap szív alakú jégkockatartóba gyömöszöltem a masszát, fél óra hűtés után pedig olvasztott csokoládéba mártottam a fogpiszkálóra tűzött 'gombócokat'.

Nem tudom hol láttam ezt a receptet először, azt hiszem a nőklapja fórumon. A szív alak ötlete Ízbolygótól van.

Ebből a mennyiségből nekem 39 darab lett.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Mogyorós bébikukoricás csirke Szeretem az ázsiai serpenyős csirkeételeket, sok zöldség van bennük, és általában tartalmaznak az európai ízekhez képest szokatlan csavart. Sokszor különleges hozzávalóra sincsen szükség, ehhez az ételhez csak mogyoróvaj, … Tovább
  • Indonéz satay Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség,… Tovább
  • ZellertortaFogyókúrés ebéd/vacsora ez is, mert 300 kcal alatt avn egy adag. Egyszer csináltam eddig, akkor arra jutottam, hogy jobb szeretem ha a zeller puhább. Ezért annyit változtatnék rajta, hogy felkarikázva tenném bele a zellerszár… Tovább
  • Mogyorós gofri – Gofri III. Külsőre nem sokban különbözik egyik gofri a másiktól, nehéz fényképen visszaadni az amúgy jelentős ízbeli különbségeket. Teljesen más ez a mogyorós, mint a pár héttel ezelőtti, kevés cukrot tartalmazó ropogós változat. A c… Tovább

0 megjegyzés: