Igazi klasszikus, eléggé hasonlít a bejglire, aki nem mer annak nekivágni, az próbálkozzon ezzel. Könnyebb nyújtani és kevésbé hasad ki. Képtelen vagyok rendes téglalap alakú tésztákat nyújtani, ezért a zserbó és társai nekem vakfolt. Az omlós tésztás kibélelés is azt jelenti, hogy az ujjammal formára nyomkodom a tésztát. A “hivatalos verzió” szerint így megspórolok két elmosnivalót és egy jó kis takarítást (azaz nem úszik a lisztben az egész asztal és alatta a padló), de legalább ilyen erős indok a béna nyújtási technikám. Sok más mellett ez is anyai örökség. A téglalapra formázás apai erény nálunk, így ő süti a mézes zserbót, bejglit és társait. Nekem meg maradt a pozsonyi kifli.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 1,5 dkg élesztő
- kb. 2 dl tej
- 3 dkg cukor + 1 evőkanálnyi
- fahéj, só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás a kenéshez
diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola – opcionális
- 1 dl tej
mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 evőkanál méz
Kétfajta töltelék esetén a megadott mennyiségek fele szükséges csak. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral (+ mézzel), és ráöntöm a darált mákra/dióra. Elkeverem és hagyom hűlni. A tésztához meglangyosítok fél dl tejet 1 evőkanálnyi cukorral, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. Egy tálban elmorzsolom a lisztet a vajjal/margarinnal. Hozzáadom a cukrot, egy csipet sót és fahéjat, a reszelt citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, és elkezdem összegyúrni. Közben annyi tejet adok hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a kezemtől is meg az edénytől is. Letakarva fél órát pihentetem. Két tepsit kivajazok és kiszórok liszttel. A tésztát kisebb tojásnyi darabokra osztom – ez nálam egy maroknyi volt, ami belefér a zárt markomba (normál kezem van). A tésztadarabokat 2-3 mm vastagra nyújtom, teszek rájuk egy kiskanálnyi tölteléket, feltekerem, és bekanyarítom a kiflivégeket. Megkenem a kifliket a felvert tojással, és 30 percig pihentetem. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A fél óra leteltével még 1x megkenem tojással a kifliket és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket.
30-35 darab lesz belőle (nekem 33 lett). Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése