2009. április 6., hétfő

Paradicsomos sült penne

paradicsomospenne1

Kétféleképpen szoktam készíteni, ilyenkor télen paradicsomkonzervből, nyáron pedig friss paradicsomból. Igazi minimál-kaja, kezdők is bátran kipróbálhatják.

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne tészta
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 25 dkg mozzarella
  • 5 dkg pecorino vagy parmezán
  • 1-1,5 kiló paradicsom
    vagy
    40 dkg darabolt olasz paradicsomkonzerv
  • 1 kis sűrített paradicsomkonzerv

Ha friss paradicsomból készítem, akkor a paradicsomok hámozásával, és magtalanításával kezdek, mert lassú vagyok ebben, sok edény kell hozzá, és minden úszik olyankor a vízben meg a paradicsomban. (A módszer, egy edényben vizet forralok, egy másikba hideg vizet engedek és beledobok pár jégkockát. A megmosott paradicsomok alján x alakban bemetszem a héjat. Pár másodpercre a forró vízbe teszem őket, majd átemelem a hidegbe. Majd meghámozom őket, félbevágom, kivágom a zöld részt, kikaparom a magokat, és nagyobb kockákra vágom.) Ami innen jön, az közös mindkét változatban. Felteszek egy nagyobb fazékban vizet főzni (sósat persze). Megpucolom a fokhagymákat, felkarikázom a mozzarellát, lereszelem a parmezánt (vagy ami éppen van itthon) majd előmelegítem a sütőt 220 fokra (légkeverés). Leszűröm a megfőtt tésztát és visszaöntöm a fazékba. Elkeverem 3-4 evőkanál olívaolajjal, a reszelt sajttal, a paradicsommal/paradicsomkonzervvel és az átnyomott fokhagymával. Sózom, borsozom. Tepsibe, vagy hőálló tálba teszem, és a tetejére rakosgatom a mozzarellát. Forró sütőben addig sütöm, hogy a sajt a tetején kapjon egy kis színt (kb. 15-20 perc).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis lasagne Nagy zöldségfogyasztóként szerintem legalább olyan jó, mint a darált húsos, paradicsomos, besameles változat. A fokhagymás cukkini régóta nagy kedvencem köretként nagy kedvencem, most mindezt megfejeltem némi ricottával és… Tovább
  • Cukkinis-baconös tészta A soron következő cukkini adag. A kész ételen nem látszott, de most csíkos (görögdinnyére emlékeztető) cukkínikhez jutottam hozzá. Amire kíváncsi vagyok, az a sárga, hogy más-e az íze, de azt még sehol sem láttam, lehet, h… Tovább
  • Bolognai spagetti Mindenki ismeri, mindenki készíti, darált sertéshúsból, vagy akár sertéskolbászból is készíthető (egyik sem ’hamisítás’, mindkettő hagyományos bolognai változat). Szokás a főzés elején egy kis tejet adni a mártáshoz, mert … Tovább
  • Görög tésztasaláta Megkívántam valamilyen hideg tésztasalátát, a lehetőségeket – és, hogy mit kívánok még – végiggondolva arra jutottam, hogy uborkás-paradicsomos-fetás változatot kell készítenem. Azaz „görög” tésztasalátát. Szintén a tészta… Tovább
  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább

0 megjegyzés: