2009. május 4., hétfő

Sonkás-pórés rétes

poresretes1

Ki akartam próbálni végre valamilyen sós rétest, mert az nem járja, hogy a rétes az vagy túrós vagy mákos, és más változat nincsen. Igazán egyszerű, a póréhagyma helyett újhagymával is lehet készíteni, akkor egy lépést meg lehet spórolni, mert azt szerintem nem szükséges előfőzni.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (az enyémben 6 darab 40x40 cm-es volt)
  • 2 póréhagyma
  • 20 dkg sonka (szeletelt füstölt-főtt tarja)
  • 2 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors, szerecsendió
  • olaj/olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája a tetejére
  • szezámmag

A póréhagymát 6-7 cm hosszú darabokra vágom, és kevés vízben puhára főzöm. A réteslapokat egymásra teszem, közben mindig megkenem olvasztott vajjal/olajjal (a legtetejét is). Jó volt, hogy 6 rétegű lett, illett hozzá ennyi tészta, 4-nél kevesebbel szerintem nem lesz jó. A reszelt sajtot elkeverem a felvert tojásokkal, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval fűszerezem. A tarjával kirakom a réteslapot (a szélén maradjon körben 3-3 cm-es sáv üresen). Eloszlatom rajta a leszűrt póréhagyma darabokat (kézzel szétszedegettem őket, hogy mindenhova jusson, ezért kell elég puhára főzni). A tetejére kanalazom a sajtos-tojásos masszát, feltekerem (a végeket behajtva, hogy ne folyjon ki a tölteték sütéskor). Megkenem a tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöm.

2-3 fős adag. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Omlós húsos táska Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nag… Tovább
  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Sonkás-borsós rizottó Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem f… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Sonkás-sajtos palacsinta Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyö… Tovább

1 megjegyzés:

MGL írta...

Nagyon szép lett ez is-naplementés boros estéhez nagyon szépen illik

MGL