2009. május 4., hétfő

Sonkás-pórés rétes

poresretes1

Ki akartam próbálni végre valamilyen sós rétest, mert az nem járja, hogy a rétes az vagy túrós vagy mákos, és más változat nincsen. Igazán egyszerű, a póréhagyma helyett újhagymával is lehet készíteni, akkor egy lépést meg lehet spórolni, mert azt szerintem nem szükséges előfőzni.

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (az enyémben 6 darab 40x40 cm-es volt)
  • 2 póréhagyma
  • 20 dkg sonka (szeletelt füstölt-főtt tarja)
  • 2 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors, szerecsendió
  • olaj/olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája a tetejére
  • szezámmag

A póréhagymát 6-7 cm hosszú darabokra vágom, és kevés vízben puhára főzöm. A réteslapokat egymásra teszem, közben mindig megkenem olvasztott vajjal/olajjal (a legtetejét is). Jó volt, hogy 6 rétegű lett, illett hozzá ennyi tészta, 4-nél kevesebbel szerintem nem lesz jó. A reszelt sajtot elkeverem a felvert tojásokkal, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval fűszerezem. A tarjával kirakom a réteslapot (a szélén maradjon körben 3-3 cm-es sáv üresen). Eloszlatom rajta a leszűrt póréhagyma darabokat (kézzel szétszedegettem őket, hogy mindenhova jusson, ezért kell elég puhára főzni). A tetejére kanalazom a sajtos-tojásos masszát, feltekerem (a végeket behajtva, hogy ne folyjon ki a tölteték sütéskor). Megkenem a tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöm.

2-3 fős adag. Eredetileg  a női lapozón.

1 megjegyzés:

MGL írta...

Nagyon szép lett ez is-naplementés boros estéhez nagyon szépen illik

MGL