2009. július 16., csütörtök

Dán leveles sütemény

danleveles1
Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem el előző nap, de másnap rájöttem, hogy a tölteléket is nyugodtam megfőzhettem volna, megtakarítottam volna újabb perceket.
danleveles2
Hozzávalók:
A narancskrémhez:
  • 0,7 dl narancslé
  • 1,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 tojássárgája

A  meggykrémhez:
  • 30 dkg kimagozott meggy (a levével együtt, ami kifolyik belőle)
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál keményítő

A tetejére:
  • mandulalapok
  • porcukor
Először elkészítem a kétféle tölteléket, a narancs lényegesen kisebb mennyiség, mint a meggy, mert ennyi meggyem volt, és mind el akartam használni, a narancs afféle próba és kiegészítés volt. Szerintem lehet úgy kétszerezni a mennyiségeket, hogy a tojássárgája marad egy, mert nem lehet annyi pavlovát és habcsókot sütni/enni, mint amennyi tojásfehérje össze tud gyűlni a fagyasztóban. A narancskrémnél a hozzávalókat simára keverem (turmix, ha máshogy nem megy), és pár perc alatt sűrűre főzöm, és félreteszem hűlni. A meggy felét (és a levet, amit engedett), a keményítőt, a cukrot, és a tojássárgáját egy kisebb fazékba teszem, és összeturmixolom, ezt is sűrűre főzöm, és a végén belekeverem a maradék meggyet. A sütőt 200 fokra előmelegítem, és a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom. Kb. 8x10 cm-es téglalapokra vágom, a téglalapokat átteszem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a közepükre egy kis tölteléket teszek, a rövidebbik oldalon összenyomom a tészta sarkait, megkenem a felvert tojással, és a közepébe mandulát szórok. 200 fokon 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, megszórom porcukorral.
Nem számoltam, de nekem legalább 24 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládékrémes muffin II. Alapvetően elégedett vagyok a vincze kiadó szakácskönyvtár sorozatával, a sok kis könyvből 5 megvan, gyakran forgatom őket és gyakran is főzök (sütök) belőlük, és egy iszonyatosan nagy katasztrófát leszámítva eddig mindig … Tovább
  • Csokoládés pite (laktózmentes) Hugi teljesen laktózmentes hónapot tart, azaz nincs semmi “normál” tejtermék és hasonlók laktáz tablettával (ami mellesleg a legdizájnosabban csomagolt gyógyszer), csak laktózmentes élelmiszerek. Utána állítólag jobban fogj… Tovább
  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább
  • Kókuszos kekszgolyó Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Á, hát itt van. Ok, megérte, értem már. :DD

Lilla írta...

:-)
őrült vagyok.
és nagyon jól bírom a meleget.