Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem el előző nap, de másnap rájöttem, hogy a tölteléket is nyugodtam megfőzhettem volna, megtakarítottam volna újabb perceket.
Hozzávalók:- 1 adag leveles tészta (élesztős, házi)
- 0,7 dl narancslé
- 1,5 dkg cukor
- 1 teáskanál keményítő
- 1 teáskanál liszt
- 1 tojássárgája
A meggykrémhez:
- 30 dkg kimagozott meggy (a levével együtt, ami kifolyik belőle)
- 3 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál keményítő
A tetejére:
- mandulalapok
- porcukor
Először elkészítem a kétféle tölteléket, a narancs lényegesen kisebb mennyiség, mint a meggy, mert ennyi meggyem volt, és mind el akartam használni, a narancs afféle próba és kiegészítés volt. Szerintem lehet úgy kétszerezni a mennyiségeket, hogy a tojássárgája marad egy, mert nem lehet annyi pavlovát és habcsókot sütni/enni, mint amennyi tojásfehérje össze tud gyűlni a fagyasztóban. A narancskrémnél a hozzávalókat simára keverem (turmix, ha máshogy nem megy), és pár perc alatt sűrűre főzöm, és félreteszem hűlni. A meggy felét (és a levet, amit engedett), a keményítőt, a cukrot, és a tojássárgáját egy kisebb fazékba teszem, és összeturmixolom, ezt is sűrűre főzöm, és a végén belekeverem a maradék meggyet. A sütőt 200 fokra előmelegítem, és a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom. Kb. 8x10 cm-es téglalapokra vágom, a téglalapokat átteszem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a közepükre egy kis tölteléket teszek, a rövidebbik oldalon összenyomom a tészta sarkait, megkenem a felvert tojással, és a közepébe mandulát szórok. 200 fokon 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, megszórom porcukorral.
Nem számoltam, de nekem legalább 24 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Á, hát itt van. Ok, megérte, értem már. :DD
:-)
őrült vagyok.
és nagyon jól bírom a meleget.
Megjegyzés küldése