2009. augusztus 24., hétfő

Túrós bukta

bukta1

Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű levegős, és kezelhető méretű. A túrótöltelék szokás szerint mazsolával vagy citromhéjjal dúsítható.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csapott evőkanál gríz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejet kicsit megmelegítem, elkeverem a cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy tálba teszem, hozzáadom az élesztős tejet, és rugalmas tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarva 1-1,5 óra alatt a kétszeresére kelesztem. A túrót elkeverem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a grízzel. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és beleforgatom a túróba. A tésztát kinyújtom (kb. 4 mm vastagra), és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Minden négyzetre teszek a töltelékből, feltekerem, és behajtom a végüket. Olajjal kikent tepsibe teszem a buktákat (nem túl szorosan, legyen köztük pár mm), és minden sor után megkenem olajjal a tetejüket, és oldalukat (hogy ne ragadjanak sütés közben össze). A tepsit hideg sütőbe rakom, és 180 fokon (alsó-felső sütés), addig sütöm, hogy a tetejük, és az aljuk is aranybarna legyen. Nagyon jó üveg sütőtálban sütni, mert akkor látszik, hogy mennyire sült már meg az aljuk. Ha nincs megfelelő méretű üveg tálunk, akkor egy bukta alá késsel be kell nyúlni, és úgy megnézni az alját. Porcukorral megszórva tálalom.

Kb. 25x35-ös tepsihez. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Citromos linzerKicsit kutakodtam a gépemen, hátha van valami használható kép, ami köré posztot rittyenthetek. A konyhába én ma csak teát főzni járok, bár azt is el lehet rontani, amint arra több Agatha Christie regényben is céloznak. Ettől … Tovább
  • JoghurttortaAz eredeti recept citrommal ízesíti a torta tetejét képző joghurtos felfújtat, nekem a vaniliás verzió jobban ízlik. Nyilván mással is lehet próbálkozni, én eddig jutottam a kísérletezésben.Hozzávalók:250 g liszt125 g vajsó1 … Tovább
  • Mandulás-ricottás tortaEzer éve a gépemen volt ez a kép, nem tudom miért nem írtam hozzá előbb bejegyzést. Kéne rendszer, de sosem jön össze.Hozzávalók:az omlós tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj7 dkg cukor2 tojássárgája1 csipet sóa túrós töltelékhez… Tovább
  • Florentin szeletMég karácsonyra készült ez a sütemény, de akkor nem volt hangulatom megírni a bejegyzést. A fotózást szerencsére nem halogattam nagyon sokáig, mert pikk-pakk elfogyott a tepsinyi adag. Ez is megosztotta a közönséget a kandíro… Tovább
  • Tésztakosárkák csokoládékrémmel Még mindig a kosárkaformák bűvöletében élek, hamarosan ki fogok próbálni valamilyen sós változatot is. most habos-krémes csokis süteményre vágytam, úgyhogy a semleges ízű kosárkákat a legegyszerűbb (és szerintem legfinomab… Tovább

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aszta mindenit nagyon gyönyörűséges lett, gratulálok hozzá:)

Wise Lady írta...

Ez fantasztikus! Nagyon szép a bukta, de a fotó is. Ha most elemelhetnék egyet onnan a tepsiből, langyosan...

Lilla írta...

köszi-köszi :-)

Névtelen írta...

Az olaj a tésztába is kell v. csak a kenéshez?

Lilla írta...

a tésztájába is, de tehesz olvasztott vajat is a tésztába