2009. augusztus 24., hétfő

Túrós bukta

bukta1

Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű levegős, és kezelhető méretű. A túrótöltelék szokás szerint mazsolával vagy citromhéjjal dúsítható.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csapott evőkanál gríz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejet kicsit megmelegítem, elkeverem a cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy tálba teszem, hozzáadom az élesztős tejet, és rugalmas tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarva 1-1,5 óra alatt a kétszeresére kelesztem. A túrót elkeverem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a grízzel. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és beleforgatom a túróba. A tésztát kinyújtom (kb. 4 mm vastagra), és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Minden négyzetre teszek a töltelékből, feltekerem, és behajtom a végüket. Olajjal kikent tepsibe teszem a buktákat (nem túl szorosan, legyen köztük pár mm), és minden sor után megkenem olajjal a tetejüket, és oldalukat (hogy ne ragadjanak sütés közben össze). A tepsit hideg sütőbe rakom, és 180 fokon (alsó-felső sütés), addig sütöm, hogy a tetejük, és az aljuk is aranybarna legyen. Nagyon jó üveg sütőtálban sütni, mert akkor látszik, hogy mennyire sült már meg az aljuk. Ha nincs megfelelő méretű üveg tálunk, akkor egy bukta alá késsel be kell nyúlni, és úgy megnézni az alját. Porcukorral megszórva tálalom.

Kb. 25x35-ös tepsihez. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Görögdinnye saláta Goodfoodos recept ez is, még a múlt heti kánikulában készült. A ropogós kenyerekhez kb. 20-25 percre be kellett kapcsolni a sütőt, de azon kívül csak némi szeletelés és összekeverés. A magok kipiszkálgatása a dinnyéből nem… Tovább
  • Rizottó a kertbőlMostanában kicsit nehezen veszem rá magam a fényképezésre. A főzéssel és az írással nincs probléma, de a fényképezés most kicsit nehézkes. Pedig ma a tegnapi nappal ellentétben még fény is lenne hozzá. Úgyhogy most kép nélkül… Tovább
  • Saláta grillezett nektarinnal A héten minimalizáltam a konyhában töltött időt, bár egy hosszas rizottókavargatást bevállaltam, nagyrész salátákat és 10 perces kajákat ettünk. Nagyon régen kinéztem ezt a receptet az egyik goodfoodos szakácskönyvemből, … Tovább
  • Sárgadinnye krémleves Leginkább komment nélkül: minimál-leves hőség idejére. Hozzávalók: sárgadinnye (a magában nem túl édes darabok nagyszerűen felhasználhatók hozzá) tejszín (20%-ost használtam) cukor A dinnyét karalábévájóval fe… Tovább
  • Rizottóval töltött cukkini Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetj… Tovább

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aszta mindenit nagyon gyönyörűséges lett, gratulálok hozzá:)

Wise Lady írta...

Ez fantasztikus! Nagyon szép a bukta, de a fotó is. Ha most elemelhetnék egyet onnan a tepsiből, langyosan...

Lilla írta...

köszi-köszi :-)

Névtelen írta...

Az olaj a tésztába is kell v. csak a kenéshez?

Lilla írta...

a tésztájába is, de tehesz olvasztott vajat is a tésztába