2009. október 10., szombat

Almás pite

pite2

Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • néhány kanál tejföl vagy tej

a megkenéshez egy felvert tojás

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

a tetejére porcukor

Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.

Közepes tepsihez. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Eperkrémes roló (némi méltatlankodással) Az aktuális Nők Lapja konyhából néztem ki ezt a receptet, az mondjuk első ránézésre látszott, hogy abban a formában, ahogy ott le van írva kizárt, hogy működjön a dolog. A 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor (rohadt sok eleve… Tovább
  • Epres-rebarbarás pite Levi megkóstolta az IKEA-ban a rebarbarás morzsás-tetejű pitét, és kiderült, hogy lenne igénye itthon is rebarbarás édességre… Én meg ilyen roppant bűbájos vagyok, hogy sütöttem neki (és amúgy is ki akartam már próbálni a Ma… Tovább
  • Dán leveles sütemény Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem e… Tovább
  • Meggyes pite Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben. A receptet nem részletezem hosszan, pontosan… Tovább
  • Scone (édes zsemle teához) Nagyon régóta szemeztem ezzel a teasüteménnyel. Nem szeretem a lekvárt, de meglátva az ehhez hasonló képeket mindig megkívántam. Már csak azt nem tudom mi a fenéért vártam eddig az elkészítéssel. Nem egy nagy dolog ugyanis. … Tovább

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.

Lilla írta...

én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...

szepyke írta...

Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!

Wise Lady írta...

Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.