2009. október 20., kedd

Gnocchi sütőtökmártással

tokosgnocchi1

Az eddigi évek fényében elég hihetetlen, de már nyáron elkezdődött a sütőtökszezon. Én anno azt tanultam, hogy a sütőtök novembertől februárig tart. Most pedig már augusztus legvégén is láttam sütőtököt a piacon a málna és a dinnye mellett. Elég elképesztő, de örülök neki, mert a sütőtökös tészták és rizottók nagy kedvencek nálunk. Már csak az kéne, hogy egész évben legyen spárga, és akkor végképp elégedett lennék. A mártást nem cél teljesen szétfőzni, nekem sajnos így sikerült, mert nagyon érett tököt vettem, ami minden előzetes jel nélkül egyik pillanatról a másikra a kemény kis kockákból pépre váltott. Ez az ízén nem változtat, de gusztább, és fotón mindenképpen jobban mutat, ha darabos marad a mártás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök (tisztítva)
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 csipet sáfrány
  • reszelt parmezán
  • kb. 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 evőkanál citrom- vagy narancslé
  • 50 dkg gnocchi (bolti, vagy egy adag házi)

A sütőtököt kis kockákra vágom és a hagymát minél kisebbre aprítom. Az olajat és a vajat felhevítem, beledobom a sáfrányt, összekeverem, rádobom a hagymát, és üvegesre párolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tököt, összeforgatom, majd apránként hozzáöntve az alaplevet és a tejszínt puhára főzöm. Közben megfőzöm a gnocchit. A kész mártást sózom, borsozom, belekeverem a petrezselymet, a citrom-vagy narancslevet, és a parmezánt, összekeverem a gnocchival, és azonnal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés enchilada Minimálon vagyok a konyhában, legyen gyorsan készen, lehetőleg lehessen befagyasztani, hogy egy durvább szombati főzőcskézés után hétköznap lehessen lazulni. Ezen vonalon: újabb maradék-hasznosítós hétköznapi vacsora ötlet. … Tovább
  • Sült camembert paradicsommal és spagettivel Idén is lehet(ett) Alnatura szakácskönyvet “szerezni” a DM-ben, úgyhogy nyilván az elsők közt lőttem egyet magamnak…Ez az első recept, amit kipróbáltam belőle, jó kis villám-ebéd volt december 23-án a takarítás-ajándékcsomag… Tovább
  • Szilva chutney Egy ideje minden héten rendelek egy nagy adag zöldséget (és gyümölcsöt) a Zöldségkosártól, mivel még mindig antiszociális piackerülő pofavágó* vagyok, nagyon jó, hogy fix időpontban az előszobámig jön a friss bio-zöldség. És… Tovább
  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Zellerkrémleves sült fokhagymával Címszavakban: zeller, sült fokhagyma, petrezselyem-olaj és pisztácia. Jó, mi? Hozzávalók: 1 fej fokhagyma kb. 0,5 kg zeller, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva 2 krumpli, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva olívaol… Tovább

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Lilla, ez valami hihetetlen jól néz ki!
Azt hiszem, miharabb ki fogom próbálni, köszi a receptet!

Lilla írta...

pedig tojás vaj és tejszín van benne....