2010. március 20., szombat

Rakott tőkehal

rakotthal2

Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két szeletben nem volt szálka (a csomagolás állítása szerint „gyakorlatilag szálkamentes”), erősebb halszaga van, mint a pangasiusnak, de talán gyengébb, mint a lazacnak.

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg tőkehalfilé (ha fagyasztott, felolvasztva)
  • 15 dkg karfiol
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 3 dl tej
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors

A lilahagymát félbe, majd karikákra vágom, a tőkehalat felkockázom, és a karfiolt kis rózsákra szedem. A burgonyát meghámozom, kb. 4 mm vastag karikákra vágom, és forrásban lévő vízben 10 percig főzöm, majd leszűröm, és félreteszem. A vajat felolvasztom, pár percig sütöm benne a hagymát, majd megszórom a liszttel, és egy percig kavargatva együtt pirítom őket. Folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel, belekeverem a halat és a karfiolt, sózom, borsozom, és kb. 10 percig főzöm. Egy tűzálló tál aljára teszem a burgonyaszeletek felét, rákanalazom a halas mártást, befedem a maradék burgonyával, megszórom a sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütöm. A sütőből kivéve, forrón tálalom.

2 nagy vagy 3 kisebb adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Curry-s, karfiolos sült csirkecomb A kiindulási pont a magyar GoodFood egyik receptje volt – a sok kép közt megbújik néhány pársoros, jellemzően nagyon egyszerűen elkészíthető recept is, fogok még mazsolázni köztük – kicsit variáltam csak: jobb szeretem az al… Tovább
  • Karfiolfelfújt gnocchival–VKF 46Nana a következő témát találta ki: egy vegetáriánus étel (nem desszert) és egy történet a saját hús-nem-evésünkről. Ez utóbbiról azt hiszem ódákat tudnék zengeni, és hosszas oldalakat teleírni. Az a kifejezés, hogy “picky eat… Tovább
  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább
  • Post it helyett–rakott karfiolA rakott karfiolba nagyon jó alulra rizs helyett köles. … Tovább
  • Karfiolos-sajtos gnocchi A Nők Lapja konyhában találtam a receptet (Dolce Vita-é amúgy), amitől csak annyiban tértem el, hogy brokkoli helyett karfiolt használtam, és szerintem ez két adag csupán, nem négy. Legalábbis hétköznap ebédre, amikor mi csa… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezt ki fogom próbálni, nemrég vettem tőkehalat. Mondjuk az enyémben volt pár szálka - a "farka" felőli végén, gondolom nem sikerült jól levágni -, de nem volt vészes :)

Lilla írta...

a második adagban nekünk is volt egy kevés, biztos másik része volt. (abszolút nem értek a halakhoz :-))