2010. március 9., kedd

Vanília sodó

sodo2

Mogyorós és diós aranygaluskát sütöttem, amihez vanília sodót kellett főznöm. Nálunk valami miatt kakaós szokott lenni, ez biztos sokak szemében szentségtörés, pedig a kakaó megy a dióhoz, szerintem jobban is, mint a vanília, mert az édes diós kelt tészta mellé egy karakteresebb, kevésbé édes mártás jobban illik. Most azonban nem én választottam, úgyhogy vaníliásat főztem („D” ezúton is köszönöm a receptet :-)).

Hozzávalók:

  • fél liter tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd
  • 6-7 dkg cukor
  • 1 csapott evőkanál liszt

A tojássárgájákat elkeverem a cukorral és a liszttel, majd felöntöm a tejjel. A vaníliarudat hosszában félbevágom, a belsejét kikaparom, és mindkettőt a sodóhoz adom. Folyamatos keverés mellett, közepes lángon felfőzöm, majd félreteszem hűlni. Aranygaluskához, esetleg mákos gubához tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tésztafelfújt A többi felfújttal ellentétben nem csak frissen jó, nyugodtan lehet másnap ebédre vinni, és akár hidegen is fogyasztható, ezért leginkább a quiche-ek töltelékére hasonlít. Bármilyen zöldségkeveréket használhatunk hozzá, ne… Tovább
  • Zabpehelybe forgatott csirke Nagyon gyorsan elkészül, kevés hőtermeléssel jár, és akár hidegen is fogyasztható. Kirándulásra, grillpartyra, vagy csak úgy hétköznapi ebédre. A zabpelyhet fel lehet dobni mindenféle zöldfűszerrel, ez, amit én készítettem… Tovább
  • Cukkiniropogós Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell idő… Tovább
  • Újhagymás burgonya-fasírt feta sajtos mártogatóval Könnyű nyári vacsora burgonyából, feta sajtból salátával. Nem minden hizlaló, bikiniellenes, üldözendő fogás, ami burgonyából készül. Hozzávalók: 50 dkg burgonya egy csokor újhagyma 25 dkg feta sajt kakukkfű… Tovább
  • Húsgolyók paradicsomos dippel Húsgolyókat kívántam. Felmerült az is, hogy svéd húsgolyókat próbálok kreálni, de ezt végül elvetettem, részben azért, mert kicsit sok paradicsomot vásároltam az aszaláshoz, és a maradékot mindenképpen fel akartam használn… Tovább

2 megjegyzés:

Fruzsi írta...

De klassz, ezt biztos ki fogom probalni, amikor en is aranygaluskat keszitek, mert eddig nem volt egy jo vaniliasodo receptem sem.Koszonom szepen!

Névtelen írta...

lehet, hogy ez is szentségtörés, de az aranygaluskához lekvárt szoktam enni...