2010. április 30., péntek

Meggyes-zabpelyhes szelet

meggyes1[2] 

Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be lehet vonni akár a gyerekeket is. Bármilyen – elsősorban piros – lekvárral jó, áfonyával, málnával, ribizlivel…

Hozzávalók:

A tetejére:

  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg barnacukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg napraforgómag

A tésztához:

  • 4 dkg vaj
  • 2 nagy vagy 3 kisebb tojás
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só, (fahéj)
  • 2 dl tejföl
  • kb. 40 dkg meggylekvár

Először összeállítom a tetejére kerülő morzsát: megolvasztom a vajat, majd először a zabpelyhet és a napraforgómagot, majd a cukrot és a lisztet keverem bele egy villával. Beteszem a hűtőbe, amíg a többi résszel elkészülök. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütéssel), és egy kb. 20x30 cm-es tepsit kivajazok, és kiszórok liszttel. A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem. A vajat megolvasztom, belekeverem a tejfölt és a villával enyhén felvert tojásokat. A tejfölös keveréket a liszthez öntöm, és alaposan összekeverem. A tésztát a tepsibe öntöm, és elsimítom a tetejét. Kiskanállal a tetejére adagolom az alaposan összekevert lekvárt, majd egy késsel óvatosan kicsit összekeverem a tészta felszínével. Egyenletesen a tetejére szórom a zabpelyhes morzsát, és kb. 30 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd szeletekre vágva tálalom.

Kb. 20x30cm-es tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Eperkrémes roló (némi méltatlankodással) Az aktuális Nők Lapja konyhából néztem ki ezt a receptet, az mondjuk első ránézésre látszott, hogy abban a formában, ahogy ott le van írva kizárt, hogy működjön a dolog. A 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor (rohadt sok eleve… Tovább
  • Zabpelyhes-csokoládés szelet Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez v… Tovább
  • Duplacsokis spiráltorta A múlt hétvégén volt a születésnapom –sokadik, kiakasztó, hagyjuk – és e jeles alkalomból Levi ismét sütött nekem tortát. Ami már kétszer megtörtént az hagyomány? A továbbiakban is ez a tervem, mert az az elvem, hogy azért n… Tovább
  • Epres-rebarbarás pite Levi megkóstolta az IKEA-ban a rebarbarás morzsás-tetejű pitét, és kiderült, hogy lenne igénye itthon is rebarbarás édességre… Én meg ilyen roppant bűbájos vagyok, hogy sütöttem neki (és amúgy is ki akartam már próbálni a Ma… Tovább
  • Meggyes pite Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben. A receptet nem részletezem hosszan, pontosan… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú nagyon jól hangzik és irtó guszta!
Szerintem barackos verzióban is megállná a helyét, a napraforgóhoz jól illik a sárgabarack íze!
DeeDee

Lilla írta...

némileg elfogult vagyok a piros lekvárokkal szemben... most ráadásul meggy-napjaim vannak (az eper mellett) :-)