2010. április 15., csütörtök

Tojásos lepény

tojasoslepeny1

A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehet, hogy Évike karámennyit meg tudna enni a piros szélű tojásból készült rakott krumpliból). Ez az egyszerű tojásos-póréhagymás lepény szintén nagyon jó, mert a két személyes adagba 3 tojás kell (és azt hiszem, a többség nem két főre főz). Persze nem kell vele megvárni a következő húsvétot :-)…

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • hideg víz

A töltelékhez:

  • 1 póréhagyma
  • 1 kanál olaj
  • 3 főtt tojás
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • petrezselyem

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, a tejfölt, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. Fóliába csomagolom, és pár órára beteszem a hűtőbe. A póréhagymát kb. 1 cm vastagon felkarikázom, és kevés olajon pár percig párolom. A főtt tojásokat karikára vágom, és a sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel 200 fokra). A tésztával kibélelek egy kis tepsit vagy egy közepes tortaformát, és 8 percig elősütöm. Közben szétválasztom a tojásokat, a sárgájákat elkeverem a tejföllel/tejszínnel és pár kanál apróra vágott petrezselyemmel. A tojásfehérjéket kevés sóval kemény habbá verem, és óvatosan a tejfölös masszába forgatom. Az elősütött tésztára rakom a tojásszeleteket, a tetejére kanalazom a póréhagymát, és végül ráöntöm a tojásos masszát. Kicsit (kb. 160 fokra) mérséklem a sütő hőmérsékletét, és 25-30 perc alatt készre sütöm.

3-4 adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Póréhagymás csirkefasírt Újabb maradékból készült étel, ezúttal egy kis főtt csirkehúst használtam fel egy teljesen új fogáshoz, ami ráadásul a fogyókúrámba is beilleszthető (a kitűzött cél 25%-a már megvan). A húsgolyókat nem bő olajban sütöttem,… Tovább

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon jó ötlet! A hétvégi piknikezéshez is el tudom képzelni... :))