2011. április 22., péntek

Éjjel-nappal minitorták

IMG_6892

Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de amikor rám tör az “ad hoc” sütés, gyorsan krémeset, cukrosat, akkor általában elég üres a hűtő. És olyankor tutira nincs itthon 3 féle alma/40 dkg mandula stb, meg sok recept 8-10 főre szól, amit éjjel már nincs kedvem átszámolni, és azon agyalni, hogy miben süssem kettőnknek. A csokoládés fejezet azonban tele van jobbnál-jobb, krémmel vastagon megkent muffinnal/cupcake-kel/minitortával – kinek melyik elnevezés szimpatikus.

Persze a mázon változtatnom kellett. Az eredeti 20 dkg porcukrot és 10 dkg krémsajtot tartalmaz, én ez 5 dkg porcukor és 20 dkg krémsajtra módosítottam. ami dekára a negyede, arányaiban a nyolcada az eredeti mennyiségnek. És így is édes-citromos, nem pedig savanyú. Tehát az eredeti szájösszeragasztóan édes kell legyen.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál lobogó forró víz
  • 1-3 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 g sütőpor
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg nagyon puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg krémsajt (én csökkentett zsírtartalmú, joghurtosat használtam)
  • 2 evőkanál citromlé / lime-lé
  • étcsokoládés tortadara/kávészem stb.

A kakaóport egy kis csészébe teszem, hozzáöntöm a forró vizet, alaposan összekeverem és félreteszem hűlni. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy 12 lyukú muffin tepsit kibélelek papírral. A vajat, a cukrot, a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet és a sütőport egy tálba teszem és kézzel/robotgéppel simára keverem. A kakaómasszához keverek 1-2 evőkanál tejet, majd a tésztához adom. Elég lágy kell legyen a tészta, ha nem az, adok hozzá még egy kis tejet. A tésztát a tepsibe kanalazom, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, összekeverem a krémsajtot,a  porcukrot és a citromlevet, és a muffinok tetejére kenem. Megszórom étcsokoládés tortadarával, vagy csokoládés kávébabot nyomok a közepükbe, és fogyasztásig beteszem a hűtőbe.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kínai kel saláta Egy Nigella receptet alakítottam át kicsit az ízlésemnek és az itthoni alapanyagoknak megfelelően. Ő köménymagot is tesz bele, amit én kihagytam, mert nem igazán szeretek ráharapni az egész köménymagokra, és nem mézzel, ha… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Sonkás-sajtos palacsinta Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyö… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól néz ki nagyon! Gyengém a minitorta és Nigellát is szeretem nagyon, megvan az istennős könyve is! De én is régebben, mikor főztem belőle mindig csökkentettem a cukormennyiséget, elég durván nyomja bele ugyanis! :-)