2011. április 7., csütörtök

Spagetti húsgombóccal

Nem tudom miért tartott ennyi ideig, hogy megcsináljam az első paradicsomos-húsgolyós spagettimet. Érthetetlen, kicsit ugyan macerás a húsgolyók böngyörgetése, de annyira azért nem, hogy visszatartson (és kevésbé türelmesek formázhatnak nagyobbakat is). Az egyedüli magyarázat az, hogy butuska vagyok. Be kell hozni közel 27 évet…

Holtversenyben van a bolognai raguval a darált hús-paradicsom tészta versenyben. A bolognai lasagne nyilván külön kategória, mert az sütőben (is) készül. Hmmm…. nehéz döntés…

Hozzávalók:

  • 30 dkg spagetti
  • sajt a tálaláshoz

a húsgolyóhoz:

  • 25 dkg sovány darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg tej/tejszín
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • só, bors
  • kevés olaj a sütéshez

a paradicsom-mártáshoz:

  • 50 dkg passzírozott paradicsom (1 tetrapack-os doboz)
  • 1 nagy fej lilahagyma (az mind kukacos volt, szóval nekem most vöröshagyma volt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • bazsalikom, petrezselyem oregano
  • 1 csipet cukor
  • kevés só, bors

A zsemlemorzsát egy tálba teszem, villával hozzákeverem a tejet (vagy tejszínt), kb. 10-15 percig állni hagyom, majd hozzáadom a húsgolyó többi összetevőjét, és nagyon alaposan összegyúrom. Cseresznye nagyságú golyókat formázok belőle (lehet nagyobbakat is, csak akkor tovább kell főzni). Egy fazékban vizet forralok a tésztának (és amikor a húsgolyókat átteszem majd a paradicsomszószba, akkor teszem bele a tésztát, így ugyanakkor fognak elkészülni), egy másikban pedig kevés olajat hevítek és üvegesre párolom benne az apróra vágott hagymát. A hagymához adom a zúzott fokhagymát, átforgatom, majd felöntöm a paradicsomlével, és fűszerezem. Egy nagy serpenyőben kevés olajat (vagy olaj és vaj keverékét) hevítek, és körben megsütöm a húsgolyókat. Optimális esetben, mire a húsgolyók kívül nagyjából megpirultak (fognak főni is, nem baj, ha itt-ott még kicsit rózsaszínek), fő a paradicsomszósz és a tésztafőző-víz is. Ekkor elkezdem főzni a tésztát, a húsgolyókat pedig beleteszem a paradicsom-mártásba. Ha a szósz közben túl sűrű lenne, adok hozzá keveset a tésztafőző-vízből. Tálaláskor a lecsöpögtetett tészta tetejére kanalazom a húsgombócos szószt, és szórok rá egy kevés sajtot.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkés quiche Nagyon jól eltaláltam most a gombát: a csirke után, a maradék zsiradékon, nagy lángon pirítottam, és piros ropogós réteg képződött rajta, nem esett össze rögtön, és kezdte el kiadni magából az összes vizet. Ki fogom próbál… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább
  • Kakaós sült körte Vettünk egy üveg csokoládé likőrt, ami nem fogy túl gyorsan – látszik, hogy nem iszom alkoholt, csak ételekbe használok, és a fagyasztó is tele van tojásfehérjékkel, kombináltam a kettőt némi körtével, és kész is a hétvégi… Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább

0 megjegyzés: