2011. május 13., péntek

Ananászos rizs

IMG_6951

Ez a recept is a GoodFoodról van, azt hiszem eddig egy lyukra futásom volt onnan, valami rosszul sikerült cupcake*. Az végképp a kedvencemmé teszi az angol nyelvű receptes-főzős oldalak közt, hogy grammban meg milliliterben vannak megadva a hozzávalók, és a hőfokokat sem kell átszámolgatni Celsiusra.

Bár ez alapvetően “csak” köret, simán el lehet majszolni magában, annyira finom, és annyi féle íz van benne. Mangóchutneyval (+mustár, kurkuma, fokhagyma, paprika) megkent csirkecombokat sütöttem mellé, de simán lehet egy kis csíkokra vágott csirkemellel vagy rákkal egytálétellé turbózni.

Hozzávalók:

  • 12 dkg hosszúszemű rizs megfőzve (1 főzőtasaknyi)
  • 1 közepes hagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál curry
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • apróra vágott petrezselyem/koriander
  • (só), bors
  • 1 csésze darabolt ananász**

*iszonyat hisztérikus állapotba bírok kerülni, ha egy recept nem működik. A húsoknál, tésztáknál könnyű korrigálni, de amikor egy sütemény folyik ahelyett, hogy szép szilárd és vágható lenne, állatira felkapom a vizet, emóciókba hajszolom magam és hisztizni kezdek. És ez 75%-ban mindig akkor történik, ha nem csak kettecskén vagyunk Levivel, hanem “virítanék”

**én darabolt konzerv ananászt használtam, a darabokat még félbe vágva, persze frissből a lenne a legjobb, de most ez volt kéznél.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, az újhagymát felkarikázom. Az olajat felhevítem, pár percig sütöm rajta a háromféle hagymát, majd hozzáadom a curryt és az ananászt. Végül belekeverem a rizst és átmelegítem. Szójaszósszal, és ha szükséges, sóval, borssal ízesítem. Megszórom apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel és tálalom.

2-3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zellerkrémleves sült fokhagymával Címszavakban: zeller, sült fokhagyma, petrezselyem-olaj és pisztácia. Jó, mi? Hozzávalók: 1 fej fokhagyma kb. 0,5 kg zeller, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva 2 krumpli, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva olívaol… Tovább
  • Hideg joghurtos cukkini leves Nem is tudom, mihez hasonlítsam ezt a “levest”, talán leginkább az avokádó-krémlevesre hajaz – nagyon sűrű, szuper-krémes és enyhén hagymás. Olyan, mint egy desszert, csak sós. Ideális ebben a melegben. Hozzávalók: 2 cukki… Tovább
  • Lekváros-csokoládés kosárka Egy hét alatt kétszer készült, mert elsőre még hittem a receptnek, hogy ha megszurkálom a tésztát, majd nem fog sütés közben felpúposodni – de felpúposodott. És ez azért volt rossz – azon kívül, hogy nem olyan esztétikus – m… Tovább
  • Körtés-csokoládés minirétes Az első adag még muszájból készült – mit kezdjünk a maradék pár réteslappal, és nincs annyi gorgonzola a világon, hogy az összes itthon lévő körte elfogyjon.Aztán kiderült, hogy nagyon jó. Még szerintem is, pedig én nem szer… Tovább
  • Bagel Azt hittem, hogy bagelt sülni ennél nehezebb – oké egyszer régen nekifutottam és nem lett jó, ami meg is lepett, mert mindig szoktak sikerülni a kelt tészták, igaz ez most nem briós vagy bukta hanem kenyér-sütés.Most akkor m… Tovább

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Tegnap egy versenyre, ahova nem kellett egyedi recept hasonló ételt készítettem, csak pulykából.
Két indiai receptből és saját kútfőből gyúrtam össze.
A pulyka ananász konzervvel, curry-, kurkumás, gyömbéres, tejszínnel főtt, vajas alapon. A szószba én is tettem szójaszószt is. Tetejére frissen pirított mogyoró került.
A köret pedig fehérboros jázminrizs volt.
Ez is nagyon jó lehet! Igazi vega változat!:)