2011. május 13., péntek

Ananászos rizs

IMG_6951

Ez a recept is a GoodFoodról van, azt hiszem eddig egy lyukra futásom volt onnan, valami rosszul sikerült cupcake*. Az végképp a kedvencemmé teszi az angol nyelvű receptes-főzős oldalak közt, hogy grammban meg milliliterben vannak megadva a hozzávalók, és a hőfokokat sem kell átszámolgatni Celsiusra.

Bár ez alapvetően “csak” köret, simán el lehet majszolni magában, annyira finom, és annyi féle íz van benne. Mangóchutneyval (+mustár, kurkuma, fokhagyma, paprika) megkent csirkecombokat sütöttem mellé, de simán lehet egy kis csíkokra vágott csirkemellel vagy rákkal egytálétellé turbózni.

Hozzávalók:

  • 12 dkg hosszúszemű rizs megfőzve (1 főzőtasaknyi)
  • 1 közepes hagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál curry
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • apróra vágott petrezselyem/koriander
  • (só), bors
  • 1 csésze darabolt ananász**

*iszonyat hisztérikus állapotba bírok kerülni, ha egy recept nem működik. A húsoknál, tésztáknál könnyű korrigálni, de amikor egy sütemény folyik ahelyett, hogy szép szilárd és vágható lenne, állatira felkapom a vizet, emóciókba hajszolom magam és hisztizni kezdek. És ez 75%-ban mindig akkor történik, ha nem csak kettecskén vagyunk Levivel, hanem “virítanék”

**én darabolt konzerv ananászt használtam, a darabokat még félbe vágva, persze frissből a lenne a legjobb, de most ez volt kéznél.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, az újhagymát felkarikázom. Az olajat felhevítem, pár percig sütöm rajta a háromféle hagymát, majd hozzáadom a curryt és az ananászt. Végül belekeverem a rizst és átmelegítem. Szójaszósszal, és ha szükséges, sóval, borssal ízesítem. Megszórom apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel és tálalom.

2-3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább
  • Avokádós csirkesaláta Maradék grillezett csirkehúst is lehet használni ehhez az avokádóval dúsított görög salátához. Az avokádó gyorsan oxidálódik (ezen segít valamennyit a citromlé, de teljesen az sem tudja megállítani), ezért elkészítés után h… Tovább
  • Újhagymamártás Nem vagyok se nagy ketchup, se nagy mustár fogyasztó, jobb szeretem házilag készített szószokba tunkolni az ételeket. Nem is annyira a mindenféle „E-vitaminok” miatt, hanem inkább azért, mert nem szeretem az ’egyen-ízeket’… Tovább
  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Póréhagymás csirkemell tejszínes mártásban Mindenkinek van valamilyen bűnös élvezete, kinek a csokoládé, kinek az alkohol, nekem a tejszínes szószos húsok. Nem kellene, mert hizlal, meg magas a koleszterinszintem, de néha egyszerűen muszáj. A csirkehús-tejszín páro… Tovább

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Tegnap egy versenyre, ahova nem kellett egyedi recept hasonló ételt készítettem, csak pulykából.
Két indiai receptből és saját kútfőből gyúrtam össze.
A pulyka ananász konzervvel, curry-, kurkumás, gyömbéres, tejszínnel főtt, vajas alapon. A szószba én is tettem szójaszószt is. Tetejére frissen pirított mogyoró került.
A köret pedig fehérboros jázminrizs volt.
Ez is nagyon jó lehet! Igazi vega változat!:)