2011. május 19., csütörtök

Bébispenót-eper saláta

IMG_6975

Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-)

És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és tetszett nekem is nagyon, hogy én alapból utálom a spenótot. Még a mirelit pizza dobozát* is tüzetesen átnézem, hogy ami a képen bazsalikom kupacnak tűnik, arról ne sütés után derüljön ki, hogy spenótkupac**. De a bébispenótnak – legalábbis egy doboznyi alapján – nincs spenót íze. Zöld meg ropog, és eperrel és kecskesajttal zseniális triót alkot. És öntet nélkül nagyon jól bírta a másnapi dobozban szállítást.

*nem gyakran veszünk mirelit pizzát, de volt már rá precedens, alapvetően semmi bajom vele, csak néha azokban is túl sok nekem az élesztő, aztán meg jön a gyomorégés. Ezért ezer éve nem csináltam se pizzát se kelt tésztát. Épp’ pipa vagyok az élesztőre, és szedek így is elég gyógyszert, nem kell még savlekötő is, ha nem muszáj.
**mert igen, sajnos van ilyen

Hozzávalók:

  • 100 g bébispenót
  • 120-150 g kecskesajt
  • eper
  • kesudió
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet bazsalikom

A megmosott, megszárított spenótleveleket elosztom három tányéron, elnegyedelt epreket teszek rájuk, és megszórom őket kecskesajt kockákkal és durván összevágott kesudióval. Az ecetet, az olajat, a citromlevet és a bazsalikomot összekeverem (legegyszerűbb egy pici – sűrített paradicsomos – befőttesüvegben összerázni). Az öntetet a salátára locsolom, és azonnal tálalom.

3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott zöldség ricottával Valahogy nem szaporodnak a fényképek a számítógépemen, pedig főzök minden nap, de úgy tűnik csupa olyat (vagy erősen hasonlítót)a, mi már szerepelt a blogban. De ma megpróbálok belehúzni, és megörökíteni mindent (újfajta ka… Tovább
  • Borsófőzelék III. ‘Jéhú’, visszatértem egy új táppal és némi memóriával gazdagabban a számítógépemben. Némi bizonyíték, hogy nem csak hamburgert (és citromos sütit) eszünk. Bár most hűl az újabb adag továbbfejlesztett citromos kocka (amit el… Tovább
  • Padlizsánkrém II. Mivel az anyám padlizsánkrémjét nem tudom előállítani a másodikon, ki kellett fejlesztenem egy másikat, aminél nem a füst a fő ízesítő. Mert szerintem magában a padlizsánnak nem sok íze van, viszont a kertben füstösre grill… Tovább
  • Aranygaluska Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csu… Tovább
  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jó lett! Szerintem én még soha nem ettem bébi spenótot. Ez a recept is bizonyítja, hogy az eper milyen jó saláta alapanyag, az én receptemet sokan kételkedve fogadták.
Szeretem a kesudiót, de néha az olajos magvaktól csúnya lesz a bőröm.:( Szerencsére nem mindig.:)

Lilla írta...

tavaly csináltam görögdinnyés (fokhagymás pácolt fetás) meg grillezett nektarinos salátát is, mindkettő alapvetően sós volt a fetától, és állati jó lett mindkettő.
ezen nagyon kevés kesudió volt, talán adagonként egy púpos teáskanálnyi