2011. május 14., szombat

Epres-nutellás keksz


Eper-napokat tartunk, mert amúgy is, meg egy bizonyos eper-gyogyi férjnek erősen közeledik a születésnapja (1 napos epres menü a terv). Ez afféle felvezető (a szokásos péntek esti epres-csokiszószos gofri mellett): epres thumbprint-cookie (benyomott keksz, ha úgy jobb) nutellával töltve. Hatalmas lelkesedés, izgulás és ‘úá’… szóval jól sikerült.
Eredetileg innen.
Hozzávalók:
  • 1,5 csésze* liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál puha vaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kb. 3 evőkanál eperpüré**
  • nutella
  • 1 csipet só
  • pár csepp piros ételfesték
*1 csésze = 2,5 dl
**eperpüré: pár szem eper aprítóval/turmixszal pürésítve
Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót, egy másikban pedig habosra keverem a vajat a cukorral. A vajas keverékhez adom a vanília-kivonatot, pár csepp ételfestéket, 3 evőkanál eperpürét, majd több részletben beledolgozom a lisztet. Ha kell még a tésztába nedvesség, adok hozzá egy kis tejet/még eperpürét – ha kicsit ragacsos a tészta, az normális. Fóliával lefedve minimum egy órára hűtőbe teszem. Előmelegítem a sütőt 175 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából 22-25 golyót formázok, a tepsibe teszem őket, majd az ujjammal/kiskanállal/karalábévájóval*** mélyedést nyomok a közepükbe. 8-12 perc alatt megsütöm őket (kicsit kezdjen barnulni az alja, de felül ne nagyon kapjon még színt), majd a forró kekszekbe még egyszer mélyedést nyomok – mivel azok sütés közben nagyrészt eltűntek. Rácsra teszem őket, majd miután teljesen kihűltek megtöltöm a mélyedéseket nutellával (vagy lekvárral, vagy olvasztott csokoládéval).
22-25 darab lesz belőle.
***az utóbbi, a karalábévájó a legjobb, vagy valami hasonló tűzálló, gömbölyű végű nyeles eszköz, mert a forró kekszekbe még egyszer bele kell majd nyomni, és erre az ujjacska azért nem igazán alkalmas

Kapcsolódó bejegyzések

  • Epres-rebarbarás pite Levi megkóstolta az IKEA-ban a rebarbarás morzsás-tetejű pitét, és kiderült, hogy lenne igénye itthon is rebarbarás édességre… Én meg ilyen roppant bűbájos vagyok, hogy sütöttem neki (és amúgy is ki akartam már próbálni a Ma… Tovább
  • Epres pavlova Szerintem a világ legegyszerűbb tortája, csak fel kell verni egy adag habcsókot, megsütni, aztán ha kihűlt, megpakolni tejszínhabbal és gyümölccsel. Jelen esetben eperrel. Habcsók recept pl itt. Én most 2 fehérjéből csinálta… Tovább
  • Eperkrémes roló (némi méltatlankodással) Az aktuális Nők Lapja konyhából néztem ki ezt a receptet, az mondjuk első ránézésre látszott, hogy abban a formában, ahogy ott le van írva kizárt, hogy működjön a dolog. A 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor (rohadt sok eleve… Tovább
  • Alma-eper smoothie A múltkor kb. egy hétig szinte minden nap ezt reggeliztük. Na jó én ezt reggeliztem, Levi pedig valami “komolyabbat” és mellé elszürcsölt ebből egy adagot.Az amúgy nem annyira szuper eperből is jó lesz (és most még könnyű ne… Tovább
  • Eper-kecskesajt-balzsamecet Rozsos buci, kecskesajt, eper és harmadára beforralt balzsamecet. Ennyi. … Tovább

3 megjegyzés:

Eva írta...

Az egyik eper-gyogyi, a másik meg spárga...a Te szülinapodon spárga nap lesz?

Tanvi@Sinfully Spicy írta...

Thanks for trying these out.I m so glad that you liked these.Though I m not able to read what you wrote but your picture say it all.
-Tanvi@SinfullySpicy

Lilla írta...

it was a huge success :-)