Még mindig nem tudtam megbarátkozni a kence és a mártogatós szavakkal, úgyhogy gombás-bacon-ös dip. Martha Stewartttól van ez is, akár a karamellizált hagymás. Ez is nagyon jó, Levi nem egy akkora gomba-rajongó, mint én, de erre csak annyit mondott hogy “minek eszik az emberek a svédgombát mega többit, amikor ilyet is lehet gombából csinálni?”. azt hiszem nále a gomba ezzel elérte a csúcspontot.
Ebből az adagból a képen látható adag kétszerese jött ki.
Hozzávalók:
- 45-50 dkg csiperkegomba (lehetőleg barna)
- 3 darab szárított erdei gomba (vargánya, róka-gomba stb.)
- 1 dl forró víz
- 1 nagy póréhagyma, vagy 2 kisebb – csak a fehér és a világoszöld részei
- 10 dkg bacon
- 22 dkg krémsajt
- tejföl (ezt nem mértem, kb. 20 dkg lehetett)
- só, bors
- 1 teáskanál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
A szárított gombára öntöm a forró vizet, és 20 percig állni hagyom. A pórét hosszában félbevágom és vékonyan felszeletelem, a gombát apróra vágom. Egy nagy serpenyőben a bacon-szeleteket pár perc alatt ropogósra sütöm, és félreteszem hűlni. A beáztatott gombát leszűröm, felvágom, és az áztatólevet félreteszem. A serpenyőt kitörlöm (ha túl sok a zsír, vagy túlságosan megpirult sütés közben), beleöntöm az olajat (vagy beledobom a vajat), felhevítem, és pár percig sütöm benne a póréhagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a friss és a szárított gombát és a kakukkfüvet, sózom, borsozom, és addig sütöm, amíg a gomba megpuhul, és elfő alóla a sok lé, amit menet közben ereszt. A krémsajtot összekeverem kb. 10-15 deka tejföllel, és a sült bacont kis darabokra vágom (tördelem). Miután a gomba lehűlt, a szalonna nagy részével együtt a krémsajthoz keverem. Egy-két evőkanálnyit hozzáadok a gomba-áztató léből, és ha szükséges keverek még bele tejfölt. A félretett szalonnával (és esetleg snidlinggel vagy újhagymával) díszítem. Pirítóssal, kétszersülttel, keksszel tálalom.
3-4 csészényi lesz belőle. (két főre valószínűleg elég a fele)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése