2012. június 9., szombat

Pompon szőnyeg

Vannak dolgok, amiket meglátok, és arra jutok, hogy nekem ez kell (általában nekem ez kell, most!”). Ez is egy ilyen dolog volt, szőnyeg sok-sok pomponból… Mekkora tuti dolog (hogy a takaríthatóság mennyire tuti, az majd kiderül, de a porszívót kis teljesítménnyel bírja, tehát nem reménytelen a karbantartása) lenne az ágy mellett egy kerek szőnyeg rengeteg egymás mellé kötözött pomponból…
És az, nagyon tuti. Nem igazán tudom a lakást normálisan fotózni, valahogy a padló mindig hülyébben néz ki a képeken, mint igaziban.

IMG_8164

Közelről ilyen:

IMG_8166

Nem két filléres móka, de megérte. Amire szükség volt:

  • 70 cm suba-alap (nem biztos, hogy ez a pontos neve, de valami ilyesmi, kemény nagylyukú cucc, kézimunka boltban árulják, 60 cm széles)
  • 17 vagy 18 guriga fonal, darabja 50g (150 méter), akrilból, lehet tarkát is csinálni, nekem most az egyszínű tetszett meg
  • vagy sok türelem és papír, vagy műanyag pompom-maker
    mint fentebb, én két csomaggal rendeltem a neten, az egyikben 20 és 25 mm-es, a másikban 35 és 45 mm-es van, én csak a 20asat nem használtam ehhez, a másik hármat igen. Szuper kütyü, pikk-pakk lehet vele haladni.
  • olló, filctoll, papír
  • anyag beszegni a suba-alapot (na ezt nem én csináltam, varrási-analfabéta vagyok)
  • mivel így magában rettentően csúszik, csúszásgátló is kell alá (IKEA-ban 500 HUF egy akkora darab, amiből kettő kijön)

IMG_8167

Az elkészítés nem bonyolult, fonal és filctoll segítségével sütőpapírra rajzoltam egy 30 cm sugarú félkört (mivel keskeny a papír, teljes kört nem tudtam), majd a suba anyag alá raktam, és vastag fekete filccel felrajzoltam rá a 60 cm átmérőjű kört.
Ezután jött a “csalás”, mert odaadtam anyósomnak, hogy ‘lécci-lécci szegd be nekem’, amit pikkpakk megcsinált, mondjuk csukott szemmel hátrakötött kézzel jobban varr, mint én minden erőmet bevetve.
A beszegett kerek alap birtokában jött a több napos pompon-csinálás, formára-vágás, kötözgetés. Szerencsére az anyagon elég nagy lyukak vannak, pont átfért a fonal, nem kellett segédeszköz a rögzítéshez. A pomponokat nem is próbáltam számolni, gombolyagból 17 vagy 18 kellett. Azért a képeken jól látszik, hogy nagyon sűrűn kötöztem, de szerintem kell rá ilyen sok, mert különben ha ráállok “bezuhannék” közéjük.

Gyerekszobába meg magamfajta gyermeteg lelkűeknek tök jó :-)

14 megjegyzés:

sajtosbrokkoli írta...

Pont úgy érzek, ahogy Te! Ilyen nekem is kell, ameg is fogom csinálni. Zseniális!

Lilla írta...

'ugyehogyugye' :-) állati jópofa cucc

Névtelen írta...

Szia, honnan rendeltem a pom-pom makert? Amazont néztem, de nem szállítja Mo.-ra. Köszi, Ed

Névtelen írta...

Mármint, TE honnan rendelteD... :)

Lilla írta...

ebayen is van szerintem, de én innen: 1001 fonal : http://www.1001fonal.hu/bolt/segedeszkozok/260-pom-pom-keszit.html

GKriszti írta...

Nagyon helyes, tök jó a színe is. És gondolom jó puha. Elfogdnám én is. :-)

mellissina2 írta...

Hú a mindenit,azt hittem süti első ránézésre! Szép!!!

Névtelen írta...

Szia! Megszeretném kérdezni, hogy a pomponokat hogy rögzítetted a suba anyaghoz?

Lilla írta...

a középső madzagjukat, amivel össze kell őket kötni elég hosszúra hagytam. azokat átdugtam 1-1 szomszédos lyukon (tű sem kellett hozzá, segédeszköz nélkül ment), és jól megcsomóztam.

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszön a gyors választ ! :)

Névtelen írta...

Szia! Milyen vastag fonalból készítetted?

Tünde írta...

Szia! Használtál valami rögzítő (ragasztó) anyagot a szőnyeg hátán? Mennyire strapabíró? Nem csúsznak ki a szálak használat, vagy mosás közben? köszi

Lilla írta...

csak összecsomózgattam és ikeás csúszásgátló van alatta. és igen néha kicsúszik egy-egy szál. az óvatos porszívózást bírja, és a kisforgalmú helyet.
azóta csináltam még egy pomponos dolgot: képkeretbe került monogram pomponból kirakva (ehhez picik kellenek, 2 féle rózsaszínt használtam a betűhöz, fehéret a háttérhez), na az garantáltan roppant időtálló, és hát hamarabb is elkészül

Tünde írta...

Köszönöm szépen a gyors választ!