2012. augusztus 4., szombat

Áfonyás palacsinta

palacsinta1
Még mindig amerika háziasszonya, Martha Stewart és az ő “American food”-ja. Gyorsan megvan, nagyon finom lédús az áfonyától, és még nekünk is sikerült munka előtt, hétköznap megcsinálni. Pedig általában csak pirítós és sajt a reggeli. Magában, nyersen szerintem kifejezetten rossz az áfonya, de így… ha megint látok a boltban biztos fogok venni, és azon is gondolkodom, hogy kipróbálom meggyel. Vagy legrosszabb esetben fagyasztott áfonyával. Ha nem fogyna el egyszerre az összes, letakarva eláll a pulton jópár órát, mi munka után ettük meg a maradékot egy pár másodperces melegítés után, és akkor is kiváló volt.
Hozzávalók:
  • 1 csésze* (125 g) áfonya
  • 1 3/4 csésze liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 1/2 csésze kaukázusi kefir (író)
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj + vaj a sütéshez
  • juharszirup, méz, áfonya a tálaláshoz
Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot és a sütőport, egy másik tálban pedig a kefirt, a tojást, az olajat és a vanília-kivonatot. A tojásos-kefires keveréket a liszteshez öntöm, nagyjából összekeverem, majd beleforgatom a megmosott, lecsöpögtetett áfonyát (nem baj, ha kicsit csomós a tészta, sőt!). Egy serpenyőben kevés olajat és vajat hevítek és közepes lángon egy-másfél evőkanálnyi adagokban, oldalanként pár perc alatt megsütöm. Sütés közben időnként teszek még egy kis vajat a serpenyőbe. Juharsziruppal és egy kis extra áfonyával tálalom.
3-4 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: