Az eddigi évek fényében elég hihetetlen, de már nyáron elkezdődött a sütőtökszezon. Én anno azt tanultam, hogy a sütőtök novembertől februárig tart. Most pedig már augusztus legvégén is láttam sütőtököt a piacon a málna és a dinnye mellett. Elég elképesztő, de örülök neki, mert a sütőtökös tészták és rizottók nagy kedvencek nálunk. Már csak az kéne, hogy egész évben legyen spárga, és akkor végképp elégedett lennék. A mártást nem cél teljesen szétfőzni, nekem sajnos így sikerült, mert nagyon érett tököt vettem, ami minden előzetes jel nélkül egyik pillanatról a másikra a kemény kis kockákból pépre váltott. Ez az ízén nem változtat, de gusztább, és fotón mindenképpen jobban mutat, ha darabos marad a mártás.
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök (tisztítva)
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 dl hús- vagy zöldségalaplé
- 1 csipet sáfrány
- reszelt parmezán
- kb. 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 1 evőkanál citrom- vagy narancslé
- 50 dkg gnocchi (bolti, vagy egy adag házi)
A sütőtököt kis kockákra vágom és a hagymát minél kisebbre aprítom. Az olajat és a vajat felhevítem, beledobom a sáfrányt, összekeverem, rádobom a hagymát, és üvegesre párolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tököt, összeforgatom, majd apránként hozzáöntve az alaplevet és a tejszínt puhára főzöm. Közben megfőzöm a gnocchit. A kész mártást sózom, borsozom, belekeverem a petrezselymet, a citrom-vagy narancslevet, és a parmezánt, összekeverem a gnocchival, és azonnal tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Lilla, ez valami hihetetlen jól néz ki!
Azt hiszem, miharabb ki fogom próbálni, köszi a receptet!
pedig tojás vaj és tejszín van benne....
Megjegyzés küldése