2012. október 28., vasárnap

Hagymás-gombás marha

IMG_8339

Rájöttem, hogy szeretem a marhahúst. Persze nem steak-ként nyersen, szigorúan kellően átfőzve/átsütve. Vadasként, és ilyen párolt szószos ételekként. Meg persze a “spagetti húsgombóccal” és a svéd húsgolyó is kedvenc. Ja meg a hamburger.

Azt hiszem most a szokásoshoz képest “marhahúsos-korszakom” van.

A recept a múlt havi GoodFoodból van, egy kicsit változtattam az elkészítésen, szerintem szükségtelen a gombát 2 órán át főzni, úgyhogy csak a főzési idő második felében adtam hozzá.

Hozzávalók:

  • 70-90 dkg marhalábszár, vastag szeletekre vágva
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 közepes hagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • kevés liszt
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 7 dl marhahúsleves (DM-es bio leveskockából a legjobb)
  • 3 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 25 dkg barna csiperke
  • petrezselyem a tálaláshoz

A húst megtisztítom, megszórom liszttel, a hagymát félbevágom, és felszeletelem. Az olajat felhevítem egy nagyobb serpenyőben, és közepes lángon kb. 10 alatt puhára párolom a hagymát (akkor jó, ha kezd karamellizálódni). Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, a hússzeleteket, a húslevest és a Worchestershire-szószt, és lefedve kis lángon 1-1,5 órán át párolom. Belekeverem a felszeletelt gombát, ha nagyon elfőtt róla a lé, egy kis vizet adok hozzá, és 0,5-1 óra alatt puhára párolom. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

4-5 fős adag, a tócsni/röszti szerintem nagyon jól illik hozzá.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édes-savanyú csirkecombok Nem szoktam csak úgy natúr csirkecombot sütni. Mindig kerül rá valamilyen fűszeres (általában mézes) máz. Lehet ezt az ételt grillen is sütni, akkor szerintem célszerű a hús mindkét oldalát beirdalni, hogy biztosan átsüljö… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Szezámmagos csirkemell Van pár étel, amibe kifejezetten nem jó a laktózmentes tej – palacsintát például nem lehet belőle sütni -, itt azonban előnyös volt a magasabb cukortartalom, mert a hússzeleteket kellemes karamellréteg vonta be. A tejes-fo… Tovább
  • Grillezett csirkemell fokhagymás cukkínivel Az egyik kedvenc párosításom a cukkíni fokhagymával. Külön-külön is nagyon szeretem, de együtt valami mesés. Ez a köret ideális grillezett húsok mellé. Szerintem hidegen is fogyasztható, mint a tzaziki – nagyobb családi/ba… Tovább
  • Kókusztejes-chilis csirkehús Thai (vagy thai jellegű, annyira nem vagyok ebben otthon) fogás. A kókusztej-mogyoróvaj nagyszerű páros, tökéletesen illik a csirkehúshoz. Van egy hasonló leves receptem is, azt azonban érdekes módon kevesebben díjazzák, m… Tovább

0 megjegyzés: