2014. augusztus 17., vasárnap

Spenótos rizottó sült paradicsommal

Nem írom le századszorra is hogy hogyan kell rizottót főzni, nagyon széles az irodalma, meg már számos alkalommal megtettem. Csak a mennyiségek, és az ízesítés jön. :-)

Első alkalommal egy kis adag befagyasztott, összevágott medvehagyma került a rizottóba a főzés legvégén, most pedig egy zacskónyi bébispenót. Nyilván mángolddal, vagy fodros kellel is jó (ez utóbbit lehet hogy érdemes a főzés vége előtt egy picivel hozzáadni, nem pedig a legvégén).

Hozzávalók:

a rizottóhoz:

  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 1 kis pohár száraz fehérbor
  • 1 maréknyi frissen reszelt parmezán
  • hús/zöldség alaplé
  • diónyi vaj
  • 1 hagyma
  • só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 zacskó bébispenót (80 vagy 100 g), a száraz lecsipkedve, és aprítóval finomra vágva
  • opcionális: 1 gerezd fokhagyma

Megfőzöm a rizottót, és a végén a parmezánnal és a vajjal együtt az apróra vágott bébispenótot is belekeverem.

a sült paradicsomhoz:

  • 2 közepes paradicsom
  • olívaolaj

A paradicsomot cikkekre vágom, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, oldalanként pár perc alatt megsütöm. Akkor érdemes hozzákezdeni, amikor a rizottó már félig kész.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: