Nem írom le századszorra is hogy hogyan kell rizottót főzni, nagyon széles az irodalma, meg már számos alkalommal megtettem. Csak a mennyiségek, és az ízesítés jön. :-)
Első alkalommal egy kis adag befagyasztott, összevágott medvehagyma került a rizottóba a főzés legvégén, most pedig egy zacskónyi bébispenót. Nyilván mángolddal, vagy fodros kellel is jó (ez utóbbit lehet hogy érdemes a főzés vége előtt egy picivel hozzáadni, nem pedig a legvégén).
Hozzávalók:
a rizottóhoz:
- 15 dkg kerekszemű rizs
- 1 kis pohár száraz fehérbor
- 1 maréknyi frissen reszelt parmezán
- hús/zöldség alaplé
- diónyi vaj
- 1 hagyma
- só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 zacskó bébispenót (80 vagy 100 g), a száraz lecsipkedve, és aprítóval finomra vágva
- opcionális: 1 gerezd fokhagyma
Megfőzöm a rizottót, és a végén a parmezánnal és a vajjal együtt az apróra vágott bébispenótot is belekeverem.
a sült paradicsomhoz:
- 2 közepes paradicsom
- olívaolaj
A paradicsomot cikkekre vágom, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, oldalanként pár perc alatt megsütöm. Akkor érdemes hozzákezdeni, amikor a rizottó már félig kész.
2 adag lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése