2009. január 21., szerda

Tiramisu

A fotó most elmarad, tegnap kellett volna fotózni frissen, de akkor nem volt hozzá se kedvem, se elég fény. Az egy nap hűtőben állástól viszont deres lett a kehely, ami nem esztétikus. Mindegy végülis, mindenki el tudja képzelnia  végeredményt. 

Van pár mániám (idővel nyilván mindre fény fog itt derülni), az egyik, hogy nem eszem nyers tojást. Soha. Sehol. Ha nem tudom megkérdezni, hogy van-e a sütiben/salátában, akkor inkább kihagyom. ezért aztán kicsit változtatni kellett az eredeti recepten. (Kipróbáltam egyszer nyers tojással, rémes volt, pár falat ment le az is iszonyú nehezen)

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • fél csomag tejszinízű pudingpor 
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • kávé
  • amaretto/rum/konyak (kinek mi)
  • babapiskóta
  • kakaópor (vmi 20-on-akárhány%-os holland)

A pudingot a cukorral és a tejjel megfőzöm, miközben hűl megkavarom párszor (ügyesen, ne legyen se csomós, se bőrös). Miután kihűlt összekeverem a mascarponeval.  Előveszek négy fagylaltoskelyhet, vagy egy közepes tálat. A kávét és a  rumot egy mélytányérba öntöm. Megmártom benne a babapiskótát és kirakom vele a tál(ak) alját. Rákanalazom a mascarponés krém felét (fagyiskehelynél harmadát, az enyém nagyon tágul felfelé), újabb sor kávéba mártott babapiskóta jön, majd a maradék krém. Vastagon meghintem a tetejét kakaóporral, és lefedve 1 napra hűtőbe teszem.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mascarponés pohárkrém – „tiramisú” Korábban már szerepelt a recept, akkor még kép nélkül, most újra elkészítettem, és le is fotóztam. Annyit változtattam csak a korábbi, jól bevált recepthez képest, hogy nem babapiskótát, hanem amaretti kekszet használtam. … Tovább
  • Mézes zserbó Mindenki által ismert sütemény, jöjjön most az én családomban kifejlesztett verzió. Apámmal szoktuk együtt készíteni, én a krémmel pepecselek, ő pedig süti a lapokat, mert csak benne van meg a türelem és a hajlandóság, hog… Tovább
  • Somlói galuska Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik há… Tovább
  • Kókuszos pohárkrém Újabb mascarponés pohárkrém, az étcsokoládés cricklesnél megfogott a kókusz-csokoládé páros, és kanalazós formába akartam önteni. Másodpercek töredéke alatt bevillant a kakaós piskótakorong-mascarpone-kókuszospuding trió. … Tovább
  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább

0 megjegyzés: