Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik házi készítésűvel pedig még nem találkoztam, kevesen veszik azért a fáradságot a háromféle piskótához és a többi részfeladathoz. Pedig nem ördöngösség, a lépések egyszerűek, csak némi idő kell hozzá. A készre összeállított piskóta nagyon jól bírja a fagyasztást, érdemes egyszerre megcsinálni ezt az adagot, még ha nem is fogy el egyszerre, a csokoládéöntetet azonban jobb frissen készíteni, fagyasztáskor csúnyán szétválik a csokoládé és a vizes fázis.
Hozzávalók:
a „sárga” piskótához:
- 2 tojás
- fél zacskó sütőpor
- 8 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál hideg víz
a kakaós piskótához:
- 2 tojás
- fél zacskó sütőpor
- 6 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál hideg víz
a diós piskótához:
- 2 tojás
- fél zacskó sütőpor
- 6 dkg liszt
- 3 dkg darált dió
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál hideg víz
a sziruphoz:
- 1 dl rum
- 1 dl víz
- egy narancs reszelt héja
- egy citrom reszelt héja
- 12 dkg cukor
a vaníliakrémhez:
- 5 dl tej
- 4 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 10 g zselatin
a rétegek közé:
- 10 dkg darált dió
- kevés baracklekvár
- kakaópor
a csokiöntethez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl rum
- 1,5 dl víz
- a tálaláshoz tejszínhab
Megsütöm a három piskótát – egyszerű vizes piskóta, a lépések a grillázsos mascarponetorta receptnél megtalálhatóak -, célszerűen sima-diós-kakaós sorrendben, mert így megspórolok magamnak két mosogatást, ami a keverőtálakat illeti. Kb. 20x30 cm-es lehet a tepsim, kicsit nagyobba is elég ez a tésztamennyiség. Közben, vagy utána, attól függ, ki mekkora profi a konyhában, elkészítem a szirupot. A hozzávalókat összekeverem egy kis edényben és felforralom, főzni nem kell, miután elérte a forráspontot félreteszem hűlni. Ezután elkészítem a vaníliakrémet, a tojássárgájákat elkeverem a liszttel és a tejjel (nekem nem sikerült csomómentesre, úgyhogy megturmixoltam), és felfőzöm. A zselatint kevés vízben elkeverem, és hozzáadom a forró krémhez (biztos, ami biztos egy-két percig együtt főztem, de lehet, hogy enélkül is működik a dolog). Ezt is félreteszem hűlni. A csokoládéöntet elkészítésének ideje szabadon választható, lehet másnap is, tálalás előtt (csak legyen ideje lehűlni, de annak nem kell egy éjszakát állni a hűtőben a piskótával ellentétben). A csokoládéöntet is roppant egyszerű: a hozzávalókat vízfürdőben összeolvasztom, majd hagyom kihűlni. Miután kész (és lehűlt) a háromféle piskóta, a szirup, a vaníliakrém, és a diót is ledaráltam, elkezdem összeállítani a „galuskát”. Egy tálcára teszem az egyik piskótát, meglocsolom a szirup harmadával, megkenem a krém felével, és rászórom a dió felét. Ráteszem a második piskótát, meglocsolom a maradék szirup felével, rákenem a maradék krémet, és megszórom a maradék dióval. Ráteszem a harmadik piskótát, meglocsolom a maradék sziruppal, megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálaláskor evőkanállal „galuskákat” vágom belőle, meglocsolom a rumos csokoládéöntettel, és tejszínhabot kanalazok rá.
10-12 fős adag. A darált diós rész mazsolával dúsítható (érdemes rumba áztatni pár órára). Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése