2009. június 9., kedd

Somlói galuska

somloi2

Somlói galuskából nem nagyon van összehasonlítási alapom, csak olyat ettem még, amit én készítettem. A cukrászdaiakkal kapcsolatban erős fenntartásaim vannak – mazsola, süteménymaradék, rossz ízű hamis-tejszínhab. Másik házi készítésűvel pedig még nem találkoztam, kevesen veszik azért a fáradságot a háromféle piskótához és a többi részfeladathoz. Pedig nem ördöngösség, a lépések egyszerűek, csak némi idő kell hozzá. A készre összeállított piskóta nagyon jól bírja a fagyasztást, érdemes egyszerre megcsinálni ezt az adagot, még ha nem is fogy el egyszerre, a csokoládéöntetet azonban jobb frissen készíteni, fagyasztáskor csúnyán szétválik a csokoládé és a vizes fázis.

Hozzávalók:

a „sárga” piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a diós piskótához:

  • 2 tojás
  • fél zacskó sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • 3 dkg darált dió
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál hideg víz

a sziruphoz:

  • 1 dl rum
  • 1 dl víz
  • egy narancs reszelt héja
  • egy citrom reszelt héja
  • 12 dkg cukor

a vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 10 g zselatin

a rétegek közé:

  • 10 dkg darált dió
  • kevés baracklekvár
  • kakaópor

a csokiöntethez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl rum
  • 1,5 dl víz
  • a tálaláshoz tejszínhab

Megsütöm a három piskótát – egyszerű vizes piskóta, a lépések a grillázsos mascarponetorta receptnél megtalálhatóak -, célszerűen sima-diós-kakaós sorrendben, mert így megspórolok magamnak két mosogatást, ami a keverőtálakat illeti. Kb. 20x30 cm-es lehet a tepsim, kicsit nagyobba is elég ez a tésztamennyiség. Közben, vagy utána, attól függ, ki mekkora profi a konyhában, elkészítem a szirupot. A hozzávalókat összekeverem egy kis edényben és felforralom, főzni nem kell, miután elérte a forráspontot félreteszem hűlni. Ezután elkészítem a vaníliakrémet, a tojássárgájákat elkeverem a liszttel és a tejjel (nekem nem sikerült csomómentesre, úgyhogy megturmixoltam), és felfőzöm. A zselatint kevés vízben elkeverem, és hozzáadom a forró krémhez (biztos, ami biztos egy-két percig együtt főztem, de lehet, hogy enélkül is működik a dolog). Ezt is félreteszem hűlni. A csokoládéöntet elkészítésének ideje szabadon választható, lehet másnap is, tálalás előtt (csak legyen ideje lehűlni, de annak nem kell egy éjszakát állni a hűtőben a piskótával ellentétben). A csokoládéöntet is roppant egyszerű: a hozzávalókat vízfürdőben összeolvasztom, majd hagyom kihűlni. Miután kész (és lehűlt) a háromféle piskóta, a szirup, a vaníliakrém, és a diót is ledaráltam, elkezdem összeállítani a „galuskát”. Egy tálcára teszem az egyik piskótát, meglocsolom a szirup harmadával, megkenem a krém felével, és rászórom a dió felét. Ráteszem a második piskótát, meglocsolom a maradék szirup felével, rákenem a maradék krémet, és megszórom a maradék dióval. Ráteszem a harmadik piskótát, meglocsolom a maradék sziruppal, megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálaláskor evőkanállal „galuskákat” vágom belőle, meglocsolom a rumos csokoládéöntettel, és tejszínhabot kanalazok rá.

10-12 fős adag. A darált diós rész mazsolával dúsítható (érdemes rumba áztatni pár órára). Eredetileg a női lapozón.

 

0 megjegyzés: