2009. április 29., szerda

Kókuszos kekszgolyó

kekszgolyo1

Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a mennyiségen. Ehhez kapcsolódik, hogy a kakaóporhoz és a rumaromához nem tudok mennyiséget adni (szerintem a zöldkupakos szögletes rumaromából egy harmad és egy fél közötti mennyiséget szoktam beletenni), kóstolgatni kell. A másik, ami fontos még a színe. Legyen sötét, nagyon sötét. Szóval a hozzávalók: a kakaó - szokás szerint - holland és 20-22%-os, a meggybefőtt pedig a másik kényes pont. Rumban eltett meggy kell. Ennek majd megosztom a receptjét, ha eljön az ideje (azaz a meggyérés). Legyen elég annyi, hogy a meggyel bekerül kb. 0,7 dl rum a golyókba. És ehhez jön még a rumaroma. Csodálatosan zamatosak az egy évet (néha többet) rumban ázó meggyszemek. Valamennyire lehet valószínűleg hamisítani, ha 1-2 napra kicseréljük a meggybefőtt levét rumra és annyi eredeti lére, ami az üvegbe fér, és a hűtőben érleljük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • rumaroma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor (15 is elég)
  • holland kakaópor
  • egy nagy üveg (azt hiszem 7-7,5 dl) rumban eltett magozott meggybefőtt
  • kókuszreszelék

Leszűröm a meggyet (a leve kell a kekszhez). A darált kekszet összegyúrom a vajjal, a porcukorral, a rumaromával, indításként 4 púpos evőkanál kakaóporral, és annyi meggylével, ami szükséges (mind szokott kelleni, ha nem elég jöhet a víz). Megkóstolom, ha kell adom még hozzá rumaromát/kakaóport. Golyókat formálok belőle, mindegyik közepébe rakok egy szem meggyet, és meghempergetem kókuszreszelékben. Ezt mindig ketten szoktuk csinálni, mert lényegesen egyszerűbb a golyók gyúrása, ha nem kell hempergetni is, meg amúgy is lehet trécselni közben.

Nagy tányérnyi golyó-piramis lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rumos trüffel (laktózmentes)Elfelejtettem lefotózni, de mivel az esküvőre készült a vendégeknek (egy másik bonbon társaságában, kis kék dobozban mindenkinek a tányérja mellé téve), talán érthető, hogy miért… A recept elég nagy mennyiség (az eredeti hár… Tovább
  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Kókuszos kekszgolyó Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a… Tovább
  • Csokis-kókuszos töltött keksz Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én … Tovább
  • Kókuszos ricottakrém Volt egy fél doboz ricottám és némi bontott kekszem (és állandó igény van az esti desszertre), amikből a múltkori, nagyon jól sikerült kókuszos ricottatortából kiindulva összehoztam egy kis adag pohárkrémet. És igen, még m… Tovább

1 megjegyzés:

noni8 írta...

Szia kedves Lilla!

A kedvenceim közé tartozik ez a süti és adnék egy pár tippet neked hogy még pikánsabb legyen(egy jó szakács örökké kísérletezik...)
Kakaó és rum mellett teszek még bele kávét(1,5 dl) és darált diót(annyit mint kekszet)ill. savanykás lekvárt(2 evökanal).

jó sütést és gratulálok az oldalhoz

üdvözlettel Noémi