2009. április 3., péntek

Zöldséges lepény

zoldsegeslepeny1

Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem (óriási találmány a mirelit zöldségkeverék). Legközelebb azt hiszem már valamilyen spárgás változat fog következni.

zoldsegeslepeny2

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt
  • 11,3 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 30 dkg burgonya
  • 40 dkg mirelit zöldségkeverék (nekem kukorica-borsó-répa volt)
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • rozmaring

A lisztből, vajból, egy csipet sóból és egy kevés hideg vízből omlós tésztát gyúrok, és minimum fél órára fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. A burgonyát meghámozom, és apróra kockázom. Egy fazékban vizet forralok, ha felforrt beleöntöm a burgonyakockákat és a mirelit zöldségkeveréket. Újraforrástól számítva 5 percig főzöm. Leszűröm, és összekeverem az apróra vágott hagymával. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverés), a tésztával kibélelek egy 24 cm átmérőjű tortaformát (én egy kisebb szögletes tepsit, mert csak az van). A tésztába kanalazom a zöldségeket. A tojásokat elkeverem a tejszínnel és a fűszerekkel, és a zöldségek tetejére öntöm. 35-40 percig sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldborsópüré Igazi tömény zöldborsóíz. Sokkal intenzívebb, mint a borsófőzelék vagy leves, vagy a párolt zöldborsó. Sült húsokhoz nagyszerű köret – magában talán túl sok, ’vegyes’ köret egyik tagjának azonban kiváló. Mentával vagy petr… Tovább
  • Coleslaw – amerikai káposztasaláta A coleslaw-t, nagy valószínűséggel már az ókori Rómában is készítették. Szerte a világon népszerű, pl. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Belgiumban, az USA-ban és Németországban. Maga a név ’coleslaw’, a holland ’koolsl… Tovább
  • Pestos pálmalevél Sörkorcsolyákat kellett készítenem, ez volt az egyik. Az aszalt paradicsomos olajbogyós csigához hasonlóan ez is villámgyorsan elkészül. Falatnyi csigákat sütöttem, így van esély a morzsálást minimálisra csökkenteni, ami n… Tovább
  • Csőben sült cukkini A heti cukkini adagom. Úgy tűnik, hogy nyáron minden héten legalább egyszer cukkini az ebéd. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, köretnek, rántva, töltve, rakott egytálételként… ezt most egy nagyon egyszerű … Tovább
  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem félig nyers maradt a tészta, pedig 10 perccel tovább sütöttem. Az alját jobban kell sütni!