2009. május 6., szerda

Barackos gombóc

barackosgomboc1

Igazi klasszikus – amit nagyon-nagyon nem szeretek. Anyámnál mindig van a fagyasztóban felezett magozott sárgabarack, így egész évben bármikor lehet barackos gombócot főzni. A fagyasztó-leolvasztás közeledtével pedig egész biztosan készül – ilyenkor jött mindig a logisztikázás, hogy akkor én mit egyek.

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg burgonya
  • sárgabarack
  • 1 tojás
  • olaj
  • csipet só
  • liszt
  • fahéj
  • kockacukor
  • zsemlemorzsa

A burgonyát hájában megfőzöm, megpucolom, és még forrón átnyomom. Ha már kihűlt, összegyúrom 1 tojással, 2 evőkanál olajjal, egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz (ne ragadjon a tészta). Kinyújtom, négyzeteket vágok belőle (6-8 cm oldalhossz). Mindegyikre rárakok egy fél barackot, a magház helyére rakok egy kockacukrot, és megszórom kevés fahéjjal. Gömbbé formálom őket, majd lobogó vízbe rakom. Miután feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzöm. Pirított zsemlemorzsába forgatom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-csirkés egytál Nagyon egyszerű étel, mindent bele kell tenni a tepsibe, és várni, amíg megsül. Én csak csirke alsócombokat használtam, de lehet egész combokból, vagy akár négybe vágott csirkéből is készíteni, nagyobb darabok setén tovább… Tovább
  • Burgonyafánk Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vac… Tovább
  • Fűszeres steak burgonya Itt a tél. Most már hivatalosan is. Eljött az esti sütőben sütések ideje – sütőtök, gesztenye, és a burgonya mindenféle fajtája. Ha szép burgonyát tudunk vásárolni, lehet ezt héjastul is sütni, csak nekem burgonyahéj-fóbiá… Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább

5 megjegyzés:

gina73 írta...

Ezt ma megcsinálom, köszi! Ízléses a fotó is, remélem finom lesz a végeredmény!

Lilla írta...

köszi :-)biztos finom lesz

Tengelic írta...

Jó ötlet... fagyasztok is barackot. :)
De hát akkor te mit eszel, ha nem szereted, Lilla?!?

Lilla írta...

hát valami mást. előző nap direkt eggyel több adagot főzünk, mint kellene, és azt.

Névtelen írta...

Kosz, megcsinaltam, remek lett, meg a zzzanyosomnak is izlett.Meg foleg a purdeknak.
(50 eves fijju vagyok...)