2009. május 6., szerda

Barackos gombóc

barackosgomboc1

Igazi klasszikus – amit nagyon-nagyon nem szeretek. Anyámnál mindig van a fagyasztóban felezett magozott sárgabarack, így egész évben bármikor lehet barackos gombócot főzni. A fagyasztó-leolvasztás közeledtével pedig egész biztosan készül – ilyenkor jött mindig a logisztikázás, hogy akkor én mit egyek.

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg burgonya
  • sárgabarack
  • 1 tojás
  • olaj
  • csipet só
  • liszt
  • fahéj
  • kockacukor
  • zsemlemorzsa

A burgonyát hájában megfőzöm, megpucolom, és még forrón átnyomom. Ha már kihűlt, összegyúrom 1 tojással, 2 evőkanál olajjal, egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz (ne ragadjon a tészta). Kinyújtom, négyzeteket vágok belőle (6-8 cm oldalhossz). Mindegyikre rárakok egy fél barackot, a magház helyére rakok egy kockacukrot, és megszórom kevés fahéjjal. Gömbbé formálom őket, majd lobogó vízbe rakom. Miután feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzöm. Pirított zsemlemorzsába forgatom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • KarfiolfasírtkaA mai konyhai feladat a kicsiVúnál látott karfiolfasírtkák elkészítése lett volna. Mivel az amúgysem sok hozzávalóból, kettőt is sikerült kihagynom, ez voltaképpen kudarcba fulladt. A végeredmény ennek ellenére jó lett. A pet… Tovább
  • Gnocchi sütőtökmártással Az eddigi évek fényében elég hihetetlen, de már nyáron elkezdődött a sütőtökszezon. Én anno azt tanultam, hogy a sütőtök novembertől februárig tart. Most pedig már augusztus legvégén is láttam sütőtököt a piacon a málna és… Tovább
  • Gnocchi Ki akartam próbálni, milyen a házi gnocchi. Nos nem rossz. Sőt. De jobb úgy nekivágni, ha van 1-2 gyurmázós, óvodáskorú gyerek a közelben, akikkel meg lehet osztani a hengergetés-villával csíkozás munkafázisokat, mert neke… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább

5 megjegyzés:

gina73 írta...

Ezt ma megcsinálom, köszi! Ízléses a fotó is, remélem finom lesz a végeredmény!

Lilla írta...

köszi :-)biztos finom lesz

Tengelic írta...

Jó ötlet... fagyasztok is barackot. :)
De hát akkor te mit eszel, ha nem szereted, Lilla?!?

Lilla írta...

hát valami mást. előző nap direkt eggyel több adagot főzünk, mint kellene, és azt.

Névtelen írta...

Kosz, megcsinaltam, remek lett, meg a zzzanyosomnak is izlett.Meg foleg a purdeknak.
(50 eves fijju vagyok...)