2009. május 3., vasárnap

Spárgás rizottó

rizotto1

Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg spárga
  • 3,5-4 dl rizs
  • 15 dkg angol/császár szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • fehérbor
  • 5 dl zöldség alaplé vagy 1 evőkanál szárított zöldség keverék
  • petrezselyem
  • só, bors
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. 2 diónyi vaj

A spárgát megtisztítom, a végeket levágom, és félreteszem. Felteszek melegedni kb. 6 dl vizet. Amikor felforrt, belerakom a spárga-végeket és 8 percig főzöm. Szűrőkanállal kiszedem. A vízben kb. 10 perc alatt puhára főzöm a spárga többi részét (néhány darabba töröm, vagy vágom a szárakat, hogy ne lógjanak ki a vízből). Miután megpuhultak, kicsit hűlni hagyom, és a főzővízzel együtt összeturmixolom. Felöntöm fél liter zöldség-alaplével, vagy víz és szárított zöldség keverékével és elkezdem melegíteni. A hagymát felaprítom, és a felhevített olívaolajon kb. 10 perc alatt puhára párlom. Ezután hozzáadom a felkockázott szalonnát, majd néhány perc múlva a rizst. Miután a rizs megpirult aláöntök kb. fél dl fehérbort, és elkeverem. Miután a bort magába szívta a rizs/elpárolgott, jön a folyamatos keverés melletti spárgás alaplé adagolás. Egyszerre egy merőkanálnyit adjunk csak hozzá, és ha azt beszívta a rizs, akkor jöhet a következő. Miután a rizs elérte a megfelelő állagot (kívül krémes, de belül még roppanós), kikapcsolom a tűzhelyet. Belekeverem a vajat és a sajtot, sózom, borsozom, és lefedve 10 percig állni hagyom. A félretett spárga-darabokkal tálalom, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel (nekem fagyasztott van, úgyhogy belekevertem tálalás előtt, mert nem lehetett szépen szórni).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mediterrán csirkebatyu Igazán nyári étel – cukkíni, paradicsom, mozzarella, bazsalikom… villámgyorsan elkészül, az összeállítása nem vesz 10 percnél többet igénybe. Miközben a hús sül, el lehet készíteni a köretet, és meg lehet teríteni. Hoz… Tovább
  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Serpenyős kínai tésztás csirke Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

sajttortát nem készítenél ?:)

Lilla írta...

biztos fogok azt is, mert már megjelöltem egy sajttorta receptet a legújabb szakácskönyvemben...