2009. július 8., szerda

Glasszírozott sárgarépa

sargarepa2

Igazán minimális hozzávaló és idő ráfordításával hihetetlenül fel lehet dobni - az amúgy is finom – párolt sárgarépát. A glasszírozás során a zöldséget vagy húst bevonattal fényezik, zöldség esetében ez mézből vagy cukorból készült karamell, olvasztott vaj, illetve húsnál besűrített pecsenyelé. Méltatlanul elfeledett/mellőzött technológia, pedig semmilyen különleges alapanyagot vagy eszközt nem kíván, és bonyolult lépésekre vagy különösebb ügyességre sincs szükség.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa, legjobb a bébirépa
  • 4-5 dkg vaj
  • 1,5-2 teáskanál cukor
  • friss kakukkfű

A sárgarépát megtisztítom, a bébirépát nem szükséges felvágni, ha ’rendes’ répát használok, akkor 3-4 mm vastag karikákra vágom. Egy fazékban vizet forralok, beledobok egy kevés friss kakukkfüvet, és a répát 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. Egy serpenyőbe (célszerű teflont használni) teszem a répát, a vajat és a cukrot, és gyakori keverés mellett addig pirítom, amíg a sárgarépát mindenhol egyenletes karamelles máz vonja be. Azonnal tálalom (nem szükséges megsózni vagy megborsozni, így magában tökéletes).

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Babos rizs Véletlenül kibontottam egy doboz babot, elbambultam, és nem néztem meg rendesen, hogy ami a kezemben van az paradicsomkonzerv-e vagy valami egészen más. Ezt a rizs köretet sikerült kitalálni, mint felhasználási módot. Jól … Tovább
  • Párolt lilakáposzta Általában hanyagolom a káposztás ételeket, sosem tudok mit kezdeni a káposzta „másik felével”, elég kicsit pedig nem árulnak. Most is elajándékoztam a maradékot. Két főre nem jó káposztát készíteni. A köret persze nagyon f… Tovább
  • Köles aszalt paradicsommal Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a … Tovább
  • Ananászos rizs Ez a recept is a GoodFoodról van, azt hiszem eddig egy lyukra futásom volt onnan, valami rosszul sikerült cupcake*. Az végképp a kedvencemmé teszi az angol nyelvű receptes-főzős oldalak közt, hogy grammban meg milliliterben… Tovább
  • Sütőtökös burgonyapüré Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszer… Tovább

0 megjegyzés: