2009. július 3., péntek

Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles)

tejcsokiscrinkles1

Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dkg-ért nem szívesen veszem elő az aprítót). A tejcsokoládé miatt lágyabb ízű, mint az étcsokoládés-kókuszos, a mogyoródarabok pedig kellemesen ropognak.

Hozzávalók:

  • 10 dkg mogyorós tejcsokoládé
  • 9,5 dkg liszt (vagy 3,5 dkg liszt és 6 dkg darált mogyoró)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum
  • kristálycukor
  • porcukor

A vajat és a csokoládét mikróban megolvasztom, majd alaposan kikeverem. A tojást egy villával felverem a cukorral és a rummal. A lisztet összekeverem a sütőporral és a sóval. Először a tojásos-, majd a lisztes keveréket adtam a csokoládéhoz. Alaposan összekeverem (elég híg!), és minimum két órára a hűtőbe teszem. A sütőt 180 fokra előmelegítem és egy tepsit sütőpapírral bélelek ki. Egy-egy tálkába kristály- és porcukrot teszek. Kiveszem a hűtőből a tésztát, és gyorsan egy kiskanállal és az ujjaim hegyével golyókat (kisebb diónyikat) formálok belőle. A golyókat előbb a kristály-, majd a porcukorban megforgatom, és a tepsibe teszem (kb. 4 cm legyen két golyó között). 12 percig sütöm.

1 tepsinyi adag (17-20 db). Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Poharas cheesecake eperrel Bár az igazi eper szezon még egy icipicit odébb van, már egyre-másra kelletik magukat a dobozos, távoli országokból származó eprek. Általában nem szoktam marokkói epret és hasonlókat venni, most azonban megkívántam, és be … Tovább
  • „Sport szelet” Néha megmarad a rumos meggybefőtt leve, mert olyan édességet készítek, amihez csak a meggyre van szükség. Kiönteni nyilván nem fogom, kekszgolyóhoz nem jó, mert az úgy finom, ha van meggy a közepén, ezért vagy valamilyen p… Tovább
  • Kókuszos kekszgolyó Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a… Tovább

0 megjegyzés: