2009. július 19., vasárnap

Túrós-málnás kosárka

malnaskosarka2

Újabb kosárformában sült sütemény. Nem „szórakoztam” se a málna, se a túró áttörésével, egyszerűen összeturmixoltam a málnát, a túróban meg amúgy sem zavarnak a kis szemcsék, amik arra utalnak, hogy túróról van szó – ezért a töltelék elég gyorsan készen lett. A kosárkaformák kikenése, valamint a tészta nyújtása, és formába illesztése az, ami viszonylag időigényes. A küllemével nem vagyok teljesen elégedett, de a málna sajnos sötétedik a hő hatására, kicsit a ronda-de-finom esete lett.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • tejföl (amennyit felvesz a tészta)

a töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg málna
  • 8 dkg keményítő
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje

A liszteket elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a tészta többi hozzávalóját, és rugalmas tésztát gyúrók, fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe (minimum fél órára). Közben elkészítem a tölteléket. A málnát összeturmixolom, hozzáadom a túrót és a keményítőt, és alaposan elkeverem. Végül hozzákeverem a tojást és a cukrot. Elég nagy eltérés lehet a túrók között, érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e. A sütőt előmelegítem 175 fokra, és kivajazom és lisztezem a kosárformákat. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtom, és akkora köröket szúrok ki belőle, amivel ki tudom bélelni a formákat. A tésztával bélelt formákba kanalazom a tölteléket és 30 perc alatt megsütöm, és langyosan kiveszem a kész süteményeket a formákból.

Kb. 25 db lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Tejberizses-túrós torta Az egyik Stahl könyvet lapozgatva jött szembe egy hasonló torta, de elolvasva a hozzávalókat arra jutottam, hogy nekem ez így túl {zsíros; túrós; zselatinos}. Úgyhogy hülye felesleges hozzávalók* kiirtása, és racionalizálás… Tovább
  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább

0 megjegyzés: