2009. augusztus 9., vasárnap

Francia csirke

franciacsirke2

Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit.

franciacsirke1

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 40 dkg konzerv vesebab
  • 3-4 szál szárzeller
  • 4 paradicsom
  • 4 fej hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • 16 szelet bagett
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

A hagymát és a paradicsomot négybe vágom, a zellert vékonyan felkarikázom, a babkonzervet lecsöpögtetem. Az olajat felhevítem egy serpenyőben, és megpirítom a csirkecombokat. Szűrőlapáttal vagy csipesszel kiszedem őket egy tálra. A maradék olajon megpirítom a hagymát, majd pár perc múlva mellédobom a zellert, és pár percig együtt pirítom őket. Leveszem a tűzhelyről, belekeverem a babot, a paradicsomot, a pirospaprikát, a bort, egy evőkanálnyi aprított petrezselymet, sózom, borsozom, és egy tűzálló tálba öntöm. A tetejére teszem a csirkecombokat, és alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig sütöm. Közben kb. 5 dkg vajat összekeverek 1-2 evőkanálnyi aprított petrezselyemmel, az áttört fokhagymával, és egy kevés sóval. Megkenem a vajjal a bagett-karikákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Leveszem az alufóliát a húsról, beteszem alá a bagettet, és még 10-12 percig sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos cukkini fasírt Az eredeti recept innen van, annyit kellett rajta változtatnom, hogy nekem 3 evőkanál zsemlemorzsa nem volt elég (és ennek megfelelően kihagytam a tejfölt). Lehet hogy az volt a baj, hogy nem nyomkodtam ki eléggé a cukkinit… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább
  • Tostada csirkehússal Könnyű nyári ebéd, mondjuk munkába vinni nem ideális, de vacsorára, vagy vasárnap délben kettőkor a kanapéra a Forma-1-hez tökéletes. :-) Persze ez ilyen én-féle mexikói kaja, mert nem csíp, úgyhogy aki nálam keményebb – ez… Tovább
  • Joghurtos tészta A török büfékben kértem régen a “gyros-tálat” joghurtos tésztával, aztán valahogy elfelejtettem ezt a köretet, míg valamelyik nap bevillant, hogy de jó, és simán tudok itthon csinálni. Vagy legalábbis valami nagyon hasonlót… Tovább
  • Sajtos makaróni II. Ehhez képest ez a  “fitness változat”. Vagy legalábbis a GoodFood szerint az. Egyébként minimálisat változtattam a recepthez képest, a chilit kihagytam, mert nem igazán szeretjük, a fokhagymát elfelejtettem, és kicsit t… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez a bagettes megoldás nagyon jó!:)

Gyöngyi írta...

Nagyon finom lehetett!

Lilla írta...

a petrezselymes vajas bagett... nagyon 'egyben van' az egész (utálom ezta kifejezést, de most ez jutott eszembe csak)