2010. március 23., kedd

Feketebab-chili

chili1

Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele egy kis darált marhahúst és vörösbort. Szerintem így „magában”, sajttal és tejföllel is nagyon finom (kellően érett avokádóm sajnos nem volt itthon).

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz feketebab
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált paradicsomkonzerv
  • só, bors
  • chili, római kömény (aki bírja/szereti ha jó erős, annak 1-1 evőkanálnyi)
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 1 evőkanál olívaolaj

A tálaláshoz:

  • újhagyma
  • sajt
  • tejföl
  • avokádó (ezek közül tetszőleges számú)

A babot leöblítem, és legalább egy éjszakára vízbe áztatom. Másnap a felhevített olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, a cukrot, az ecetet, a sót, a római köményt és a chilit, összekeverem, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel. A fűszeres paradicsomlevet felforralom, belekeverem a lecsöpögtetett babot, némi vizet, és fedő alatt puhára főzöm. Közben többször átkeverem, és ha szükséges, öntök alá még egy kis vizet. Főtt rizzsel, és sajttal/avokádóval/tejföllel/újhagymával tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Sonkás-borsós rizottó Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem f… Tovább

1 megjegyzés:

Ami írta...

Ebből kérhetek egy kicsit? :)