2010. március 31., szerda

Kossuth kifli

kossuthkifli1
Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a kossuth kifli melyik süteményt takarja: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb piskóta jellegű dióval megszórt félholdat.
kossuthkifli2
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
A cukrot és a vajat habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojássárgájákat, és alaposan kikeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és a piskótához hasonlóan több adagban, felváltva a sütőporral elkevert liszttel és a tejjel a tojásos vajhoz adom. Egy nagy tepsit kivajazok, kiszórok liszttel, és beleöntöm a tésztát. a tetejét megszórom az összevágott dióval, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütöm. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szúrok ki belőle.
Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meggyes tiroli rétes Nem vagyok egy nagy rétes készítő, szerintem még bolti lapból sem megfelelő a végeredmény/ráfordított idő_energia_bosszúság aránya. Van pár dolog, amit szerintem a lánygyermekek bosszantására találtak ki, az egyik ilyen a … Tovább
  • Paradicsomos hagymaleves Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöz… Tovább
  • Gnocchi paradicsomszósszal és ricottával Két kedvenc a napokban: ricotta és gnocchi. Csak kár, hogy a paradicsom annyi levet engedett, és nem volt kedvem órákig főzni a 26-27 fokos lakásban, így nem lett olyan esztétikus, mint szerettem volna. Hozzávalók: 1… Tovább
  • Fahéjas-mazsolás csomócskák Néha – fogyókúrás meggondolásból és jófejségből – olyan sütit sütök, amiből garantáltam nem eszem egy falatot sem. Legalább nem hízom tovább, és így egyesek hozzájutnak néha a fahéjhoz meg a mazsolához (meg a lekvárhoz). E… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) pont ma gondoltam rá, hogy kéne ilyet sütnöm!

Moha írta...

Én is ezt ismerem Kossuth kifli néven, és nagyon finom is! Szépek lettek,olyan igazi nagymama süti:)

Névtelen írta...

Gyerekkorom sütije, köszi, hogy eszembe juttattad !
Szép ünnepet!Judit.

Névtelen írta...

Nagymamám csinált ilyen sütit, de ő "szalagáréval":), azaz szalalkálival sütőpor helyett. Úgy is hívta, hogy szalagáré.

szepyke írta...

Jaj de szép!
Rollereztél már?

Lilla írta...

aha, izomláz lett tőle a talpamban :-)

Névtelen írta...

Szia! A hozzávalóknál szerepel tej. Azzal mi lesz útközben?

Lilla írta...

beleírtam