2010. március 19., péntek

Lazac avokádóval és grapefruittal

lazac2

A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá vennem, ami nem volt nehéz, mert mostanában minden boltban kelletik magukat. Egy többfogásos étkezésben elég lehet így ez az étel egynek, a hal a kétféle gyümölccsel, én azonban ebédre készítettem, ezért némi zöldsalátát adtam mellé (az olívaolajos grapefruit leves öntet nagyon jó volt hozzá).

Hozzávalók:

  • 1 szelet kb. 13 dkg-os lazacfilé
  • 1 grapefruit (lehetőleg vörös húsú)
  • 1 kisebb avokádó
  • citromlé
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

A grapefruitot egy tál fölött meghámozom, cikkekre szedem, és leszedem a gerezdek közti fehér hártyát (az lenne az ideális, ha ez menne úgy, hogy egyben maradnak a gerezdek, nekem ez nagyon nem sikerült). A tálban összegyűlt léhez keverem a gyümölcsöt, belekeverek egy evőkanál olívaolajat, sózom, borsozom, és beteszem a hűtőbe. A lazacot kb. 1 evőkanál olívaolajon megsütöm, közben pedig félbevágom, kimagozom, meghámozom, és cikkekre vágom az avokádót. Az avokádó darabokat a grapefruithoz keverem (ha túl kevés leve van, keverek hozzá egy kis citromlevet). A megsült lazacszeletet tányérra teszem, rá- és köré teszem a gyümölcsöket, és azonnal tálalom.

1 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • Tostada csirkehússal Könnyű nyári ebéd, mondjuk munkába vinni nem ideális, de vacsorára, vagy vasárnap délben kettőkor a kanapéra a Forma-1-hez tökéletes. :-) Persze ez ilyen én-féle mexikói kaja, mert nem csíp, úgyhogy aki nálam keményebb – ez… Tovább
  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Avokádós-sonkás szendvics (ABLT) De mi az az ABLT? Hát a BLT meg egy A. A BLT pedig a nagy klasszikus: bacon-lettuce-tomato, szalonna-saláta-paradicsom. Az A pedig az avokádó. Kissé beszippantott az iskola (nappalis főiskola – és bejárok!), a munka és a gyó… Tovább

0 megjegyzés: