2010. március 21., vasárnap

Vaníliás koszorú

vaniliaskoszoru1

Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána fel kell tölteni málnalekvárral a mélyedést (ez nekem kicsit túlzó és túlontúl pepecselős). Ebből az adagból szerintem elég sok lesz, de érdemes ennyit készíteni, mert sokáig eláll, és csak jobb lesz, ahogy puhul.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag vanillincukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • baracklekvár
  • vaníliás porcukor a hempergetéshez

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a porcukrot, a vanillincukrot, a citromlevet, a tojássárgájákat, és összegyúrom. Ha szükséges (nekem kellett) kevés vizet adok hozzá, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. Két tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra, és a tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtom. Köröket szúrok ki a tésztából, és minden második körből egy pici szaggató segítségével karikát csinálok. Pár perc alatt megsütöm (ha az alja kezd pirulni már jó is), és a lyukas korongokat forrón vaníliás porcukorba forgatom. Miután kihűltek egy teli és egy lyukas korongot összeragasztok baracklekvárral, és fémdobozba teszem a kész süteményeket, hogy megpuhuljanak.

2 kisebb vagy 1 jó nagy doboznyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges crumble Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keve… Tovább
  • Sajtos sárgarépa-fasírt A sárgarépa az egyik kedvenc zöldségem, nagyon változatosan felhasználható, készülhet belőle főzelék, leves, püré, vagy akár fasírt is. Érdemes minél gyakrabban beilleszteni valamilyen formában az étrendbe, mert fontos vit… Tovább
  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább
  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább

0 megjegyzés: