2010. március 14., vasárnap

Zöldségleves

zoldsegleves1

Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospaprikás zöldségleves. Nyáron érdemes friss répából és borsóból készíteni, addig azonban be kell érni a mirelit keverékekkel (szerintem mondjuk semmi baj a mirelit zöldségekkel). Én olyat használtam, amiben sárgarépa, borsó, kukorica és apróra vágott burgonya van, de a karfiolos és brokkolis változatok is megfelelnek.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 25 dkg mirelit zöldség
  • ha a zöldségkeverékben nincs burgonya, néhány evőkanálnyi levestészta
  • só, szerecsendió

Az olajat felhevítem, átforgatom rajta a zöldséget, megszórom a pirospaprikával, és összekeverem. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, és negyed óráig főzöm. Ha tésztával készítem, akkor a tészta főzési idejének megfelelő időben beleteszem a tésztát, hogy a tészta és a zöldségek ugyanakkorra puhuljanak meg. Végül sóval, (borssal) és szerecsendióval fűszerezem, és azonnal tálalom. Lehet természetesen vajgaluskát vagy csipetkét is belefőzni.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Kínai tészta gombával és mandulával Hozzávalók: kb. 18 dkg kínai tészta (nekem ez 3 “kocka” volt, a fél kilós csomagban ugyanis 8 van) 1 kis hagyma vagy 2-3 szál újhagyma 3 evőkanál tejszín (vagy mascarpone) 25 dkg gomba 1 teáskanál olaj … Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább

0 megjegyzés: