2010. április 28., szerda

Paradicsomos sült rizs

rizs1

Szokás szerint csak akkor jöttem rá, hogy megint lecsó-ízű ételt főztem, amikor a kész rizsről levettem a fedőt. A recepteket olvasva sosem, „rakom össze” magamban, hogy amiben paradicsom és paprika van (akkor is, ha az kaliforniai) az gyakorlatilag lecsó ízű lesz. Mindegy mi van mellette, hús, tészta, vagy sajt – és a cheddar nem is a legízetlenebb sajt. Úgyhogy a legjobban ezzel tudom jellemezni ezt az ételt: sütőben készül, leginkább a rizottóra hasonlít állagában és olyan íze van, mint a lecsónak.

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 nagy hagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 3 közepes paradicsom (kb. 30 dkg)
  • 10 dkg cheddar
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors
  • kevés reszelt sajt a tálaláshoz

A hagymát és a sajtot apró kockákra vágom, és a hagymát és a zúzott fokhagymát pár percig sütöm a felhevített olajban. Ezután kimagozom a paradicsomot, kb. 1x1 cm-es darabokra vágom, és a paprikát felszeletelem. A hagymához adom a paprikát, pár percig együtt pirítom őket, majd beleszórom a rizst, és alaposan elkeverem. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel), és a rizshez öntöm a zöldséglevest és a paradicsomot. Felforralom, pár percig főzöm, a tetejére szórom a cheddar kockákat, és lefedve fél órára a sütőbe teszem. Miután kivettem a sütőből, átkeverem, megsózom, borsozom, és pár perc pihentetés után, kevés sajttal megszórva tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Csőben sült brokkoli Ritkán eszem brokkolit, mert „egyesek” a puszta említését sem bírják, a szagáról és a látványról nem is beszélve. Ezért amikor végre hozzájutottam, olyan formában akartam elkészíteni, hogy jól érvényesüljön az íze, és ne k… Tovább
  • Póréhagymás cannelloni Gyorsan akartam valamit összeütni másnapra, ezért száraztésztához nyúltam. Az a remek a cannelloniban és a lasagneban, hogy nem kell előfőzni, sokszor a mártással sem kell órákig vacakolni, a sütőben pedig már „magától kés… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Az már feltűnt, hogy Te is nagyon szereted a rizst! :))

Lilla írta...

hajjajjj.... meg a tésztát... :-)