2010. június 1., kedd

Csokis-kókuszos töltött keksz

Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én nagyvonalúbban tömködtem a tölteléket a kekszekbe). Állítólag 4-5 nap után már nem tökéletes az állaga, hát nálunk azt hiszem kb. 36 óra alatt fogyott el az adag, szóval ezt nem sikerült tesztelni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A töltelékhez:

  • kb. 4 dkg kókuszreszelék
  • kb. 5 púpos evőkanál étcsokoládé-lapocska (vagy reszelt csokoládé)
  • rum
  • tej
  • porcukor a tetejére

A vajat kis kockákra vágom, a tészta többi hozzávalójával együtt a nagy aprítóba teszem, és a géppel pár mp alatt “összekeverem” az omlós tésztát. Fóliába csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe teszem. Közben a (kicsi) aprítóval egy kicsit finomítok a kókuszreszeléken, majd kanállal hozzákeverem a csokoládé lapocskákat, némi rumot, és kevés tejet, hogy éppen csak összeálljon. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából 24-28 golyót gyúrok, az ujjammal mélyedést nyomok a golyókba, megtöltöm őket a töltelékkel, és a széleket a töltelékre hajtom. Leírva elég körülményes, de igazából elég triviális a dolog. A megtöltött golyókat kicsit ellapítom, a tepsibe teszem, és kb. 20 perc alatt megsütöm. a kihűlt kekszeket megszórom porcukorral.

24-28 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Tojáskrémes reggeli burrito Végre egy olyan reggeli, ami sejtésem szerint nem 1500 kcal és nem leszek utána éhes egy óra múlva. Ébredés után egy darabig nincs étvágyam, ezért hétköznap elég soványan szoktam reggelizni, azért nem fogok korábban kelni, m… Tovább

3 megjegyzés:

Bianka írta...

ÓÓÓ nálad is csodálatos

Kata írta...

Igen mert nálam kibuggyant a töltelék...biztosan nem elég tehetségesen tömködtem bele:) viszont örülök, hogy nektek is ízlett!

Lilla írta...

nekem 1-2nek repedt ki a teteje, az is csak kicsit.
a tejfölt viszont szerintem bővebben mértem mint te, két rendes púpos kanál tejfölt raktam bele, elég lágy és zsíros volt a tészta, de nagyon jól lehetett formázni.