2011. április 19., kedd

Tejben-vajban főtt csirkecomb

IMG_6888

Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom a gagyogást (az az elméletem, hogy a babák sem bírják, csak nem tudnak szólni – a majdnem óvónő húgom azt mondta, hogy a babák a mély hangokat szeretik, még egy indok hogy ne vinnyogjak nekik), de nekem ne gagyogjon egy 40es vagy hányas nő a csirkecombokról.

Amúgy minimálisat változtattam, a keményítőt feleannyi kukoricalisztre cseréltem. egyrészt mindig túl sok keményítővel dolgozik, másrészt nekem szimpatikusabb a kukoricaliszt, mint a burgonyakeményítő (nem elveim vannak, hanem állagra szerintem gusztább). És szerintem fölösleges a hús előtt pirítgatnia  fokhagymát, valamint a csirkecombból rengeteg zsír sül ki, érdemes leönteni.

Hozzávalók:

  • 4 csirke felsőcomb
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 (bio) citrom
  • 1 teáskanál zsálya
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 3-5 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj

Egy serpenyőben az olajon pár perc alatt mindkét oldalát megpirítom a comboknak, majd kiszedem őket, és kiöntöm a zsírt. A húsdarabokat visszarakom a serpenyőbe, mellédobom a megpucolt fokhagymagerezdeket, és miután kicsit megpirultak, felöntöm a tejjel és hozzáadom a vajat. A tej kb. a hús feléig kell érjen. A citrom héjából zöldséghámozóval 4-5 nagy csíkot vágok, a szószba dobom, beleszórom a zsályát, és félig lefedve 25-30 percig főzöm. Ha nagyon elfő alóla az összes tej, öntök még hozzá. Kiszedem a combokat, a mártásból kihalászom a citromhéjakat, és ha nagyon kevés, némi tej hozzáadásával simára turmixolom. Belekeverem a kukoricalisztet, egy fél citrom levét és felforralom. Visszapakolom bele húst, sózom, borsozom, és főtt tésztával tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tészta sütőtökös-csirkés mártással Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benn… Tovább
  • Pórés-darált húsos egytál Ez a második recept, amit kipróbáltam az Aktuális Ínyenc magazinból – illetve Levi próbálta ki, mert én elmerültem valami tanulnivalóban. Bár állítása szerint nem igazán tud főzni (leginkább nem szokott), azért mégis minden … Tovább
  • Édesburgonya tócsni …illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve. Hozzá… Tovább
  • Hagymás-gombás marha Rájöttem, hogy szeretem a marhahúst. Persze nem steak-ként nyersen, szigorúan kellően átfőzve/átsütve. Vadasként, és ilyen párolt szószos ételekként. Meg persze a “spagetti húsgombóccal” és a svéd húsgolyó is kedvenc. Ja meg… Tovább
  • Paradicsomleves & sajtos melegszendvics Azt hiszem az egyik legjobb szakácskönyv-vételem a “Martha’s American Food” volt. Elég sok receptet megcsináltam már belőle, és mindegyik remek lett. És pontosan a recept szerint működött (ez sem alap sajnos, van hogy nem si… Tovább

0 megjegyzés: